Snabbgjord svartvinbärsbladsaft

Inte bara bären utan också bladen är både användbara och nyttiga på svartvinbärsbusken. Fort går det att plocka ihop bladen och sedan hälla resten ingredienser över. Saften är riktigt god, liknar flädersaft. Ännu godare skulle jag säga sedan vi druckit den till dagens middag.

Enkelt att göra svartvinbärsbladsaft

 

 

Det finns många recept med variation i mängdangivelse. Detta recept blev bra.

Svartvinbärsbladsaft

3 l sköljda blad, tätt packade

3 citroner eller motsvarande mängd lime i skivor

15 dl socker, mer eller mindre efter smak

3 msk citronsyra

3 liter kokande vatten

Lägg bladen i en rostfri bunke och tillsätt socker, citroner ( noggrant rengjorda) och citronsyra. Häll över det kokande vattnet och rör om tills sockret är löst. Låt stå svalt i 3 dygn. Sila och häll upp på flaskor eller stora glasburkar. Lite konserveringsmedel, Atamon, behövs om saften ska sparas längre än några veckor. dosering står på påsen. Hos oss går saften åt fort så här sommartid, när våra barn med familjer kommer till sommarstället. Så jag skippar konserveringsmedlet.