Snabblagad påskmiddag: Huvudrätten

Till påskmiddagen föreslår jag den norrländska rätten tjälknöl. Det tar nästan ingen tid alls att laga till den, förutom tiden i ugnen, men då sover jag! Tjälknöl med melon och avocadosallad

Innan jag lägger mig på kvällen sätter jag in en fryst köttbit i 75-100 graders ugnsvärme (ca 1 kg eller mer, annars kan den bli torr) och plockar ut den när jag vaknar på morgonen. Beroende på om jag vill ha köttet lite rött eller inte väljer jag temperatur och kan eventuellt förlänga tillagningstiden. Det behöver inte vara den allra dyraste och möraste steken. Jag tycker ytterlår och rullen är de bästa bitarna till tjälknöl. Visserligen är det lite segt kött, men den långa tillagningstiden fixar det. Däremot är alla köttrådar åt samma håll så det blir väldigt fina skivor. Fransyska, som ofta finns att köpa billigt, består av köttmuskler åt flera håll så de skivorna blir inte lika bra, men lika gott är det ändå.

Så fort steken kommer ur ugnen lägger jag den på en aluminiumfolie på vilken jag öst på mycket kryddor. Citronpeppar och vitlökspeppar brukar jag använda. Även lite grillkrydda kan tillsättas. Ovanpå och runt om steken öser jag på mer. Gott och starkt blir det! Jag virar om folien och så får tjälknölen svalna i kylen. Den traditionella tjälknölen brukar läggas i saltlake, men jag tycker min variant är godare.

Tjälknöl red

Som tillbehör blir det enkelt med en potatisgratäng från mataffären och en påse mixsallad blandad med melon- och avocadobitar med mycket pressad citron,så avocadon inte mörknar. Lite citronskal strimlas med ett cestjärn och strös ovanpå. Den som vill undvika kolhydrater skippar bara gratängen och tar mer av den goda salladen.

Under veckan kommer recept på dessert och förrätt. Hoppas du tittar in igen!