Söta balkansippor från kruka till rabatt

Första gången jag såg balkansippa, Anemone blanda, var i Enköpings parker i maj för några år sedan. Stora mattor med dessa söta sippor! Guiden berättade att det var tänkt att sipporna skulle dra blicken till sig så man inte skulle se allt det skräpiga i perennplanteringarna. Löv och nerklippta gamla perenner ser inte så kul ut innan det börjar skjuta skott. Men precis som i naturen dras blicken till en vacker vårblomma och resten reflekterar man inte över.

Anemone blanda Balkansippa

Jag har aldrig lyckats med balkansippa, då jag satt lökar på hösten, men i år hoppas jag att de ska kika upp. Jag blötlade lökarna innan de sattes i höstas så tidigt som möjligt. Om en månad eller två blir det spännande att se!

Balkansippa groddar i kruka

För säkerhet tog jag undan några lökar och satte i en kruka som åkte ner till matkällarn, Jag tänkte som så, att om de först blommar inne, och jag sedan planterar ut dem på försommaren, så har de säkert etablerat sig före hösten. Jag vet att balkansippan växer i Umeå, så jag ger mig inte. Det SKA gå!.

DSC_0059 DSC_0058

På Blomman i Själevad, där jag nu praktiserar kan man köpa både vit och blå balkansippa i kruka – för den som vill testa sipporna i trädgården, och redan nu få vårnjutning inomhus!