Sommarvärme i Santa Barbara

Santa Monica Wharf

Vi är nyss hemkomna efter en tre veckors roadtrip i USA. För en knapp vecka sedan var vi i Santa Barbara med behaglig sommarvärme. Nog borde man bo på en så vacker och skön plats som denna? Ja min mammas farbror tyckte i alla fall så när han emigrerade till Amerika. Dotterdottern Susan visade runt med början på piren Long Wharf.

Santa Barbara sett från Long Wharf

Både denna sommar och den förra hade det kommit extremt lite regn så vattendragen var uttorkade. Den botaniska trädgården som vi besökte, innehåller enbart inhemska växter och då förstås mycket torktåliga växter, som stora kaktusar, agave och aloe som står oberörda. Opuntiakatusen fick jag smaka på under förra resan till Kalifornien. Gröna kokta strimlor som liknade haricot verts. Smakar så där, men frukterna är goda, de hittar vi ibland här hemma i fruktdisken.

Opuntia och agave i santa Barbara Botanical Garden

Det vackra lilla trädet Arclostaphylos refugioensis x purissima, Manzanita hybrid, var en ny bekantskap. Det har varit på väg att utrotas då många vill ha de mörka, sidensläta stammarna. Gullriset kändes dock väldigt bekant. Förr tyckte jag inte om gullriset, men det finns numera i min trädgård. Som halvutslagna lite gulgröna är kvistarna fina i buketter.

DSC_0219

Arclostaphylos refugioensis x purissima, Manzanita hybrid red

Solidago californica

Santa Barbara Mission är en vacker kyrka byggd av spanska franciskanermunkar på 1700 talet, med de infödda Chumash-indianerna som arbetskraft skulle jag tro. Stilen är en blandning av olika kulturers, spansk och arabisk.

Santa Barbara Mission

På torget utanför syntes fortfarande bleknande konstverk i krita målade av konstnärer direkt på asfalten. De regnar bort så småningom. HÄR finns mer information om festivalen som återkommer varje år.

Konstverk i krita vid Santa Barbara Mission