Stor rubrik i veckotidning: Nu är det dags att börja gräva!

Nej, vad trött jag blir på sådant! Nu? Kan det gå att gräva runt det lilla trädet där snön tinat bort lite? Nä, stenhårt. Artikeln men den ointelligenta rubriken handlade om djupbäddar, pallkragar och sånt. Bra inspiration inför säsongen. Men reta inte upp oss norrlänningar med sådana rubriker. Vet inte redaktionen hur långt Sverige är? Och nu bor jag ändå bara i Mellannorrland och har mer än 70 mil till Kiruna där man i zon 7 faktiskt också kan odla! Fast inte ute just nu. Jag bor närmare till Stockholm än till Kiruna, men det går ändå inte att gräva nu!

I morse hade snölagret fyllts på med några fler cm snö.

Jag tycker att vi som bor i kallare trakter – det gäller ju fler ställen än Norrland – ska protestera! Varje gång vi läser sådant som bara gäller södra Sverige och det inte nämns alternativ och att det inte gäller hela landet är det dags att agera. Maila eller ring! Sedan räcker det inte med att tidningen lägger in en brasklapp om att du kan förstås inte gräva i Ångermanland nu. Nej, vi vill också få läsa om det som är aktuellt här! Rubriken som retade upp mig fanns i Tidningen Land. För många år sedan hade de en återkommande sida, där 3-4 olika trädgårdsexperter från olika delar av landet tog upp vad som var aktuellt just då, även med förslag på växter som passade för den zonen. Vad bra det var! Återuppta det Tidningen Land och visa att det är en tidning för hela landet!

Jag tänker skicka in dessa tankar till tidningen. Hoppas du gör detsamma när du läser något liknande. Det ges många tillfällen…

4 reaktioner på ”Stor rubrik i veckotidning: Nu är det dags att börja gräva!

 1. Carina

  Hej !
  Jag håller med dig fullständigt! Jag blir också trött och less på detta ensidiga sätt att se på vårt avlånga land.
  Det jag också saknar är ett trädgårdsprogram som ger tips och råd för oss som bör här i kallare klimat, nu finns bara Trädgårdstider från Skåne. Säkert kul för de som bor i zon 1-2, men inte för mig i zon 6. Kunna “trycka ner armen till armbågen” i matjorden i rabatt och trädgårdsland skulle vara helt fantastiskt, men jag har stenhård lera på min tomt, och vill då veta hur jag ska göra med de förutsättningar som jag har, och många med mig.
  /Carina

  ps.Trevlig sida du har!

 2. Ann-Cristine

  Men gud så bra idé. En expert i olika delar av landet som berättar vad man kan göra just där och nu
  Annars kan man lägga in i texten: hur många grader (dag/natt) är det ute när man tex sår. Hur många veckor innan man kan plantera ut förkultiverade ska man så. Osv… då kan vi drömma oss framåt och planera

Kommentarer inaktiverade.