Stora ludna läckra blad

Ibland behövs inga blommor för bladen är så vackra, som på den här silversalvian, Salvia argentea ´White Birds´. Den är tvåårig, alltså ger den “bara” blad första året och året därpå kommer bleka oansenliga blomkvastar, som så småningom ger mycket frön. Andra året är den inte till någon prydnad, bladen blir fula om blommorna får gå fram. Men några plantor behåller jag för att få frö.

Salvia argentea silversalvia

Jag såg den första gången på Wij trädgårdar i Ockelbo och blev stormförtjust. Jag som gillar blommigt och mycket dessutom. Men den här plantan är också maffig på sitt sätt, och behövs som kontrast mot alla mina färger. Den blir låg men riktigt bred, ca 40-50 cm utrymme behöver den.

Silversalvian gror

Fröna är rätt stora, men ska ändå sås på jordytan då de är ljusgroende. Min första sådd är redan på gång, men jag har så många frön så det blir nog en sådd till längre fram. Jag har sått i genomskinliga plasttråg så fröna får bra med ljus från alla håll. Silversalvian vill stå varmt och väldränerat när den kommer ut, ja den trivs till och med i torka. Hos mig har den övervintrat utan problem, men dör förstås när den har gett frö. En kortlivad perenn.

I nästa tävling kan du vinna frö, men just nu är det tävling om rosenpelargon. Häng med!