Tåliga silvereken – fin långt in på hösten

Silverek odlas för sina vackra silverludna blad. En lättskött och billig sommarblomma/utplanteringsväxt som trivs överallt. Men det bästa är att den tål rätt mycket kyla. Fortfarande kan jag plocka in till höstdekorationer. I sydligare lägen lär den kunna överleva vintern.

Frostig bordsdekoration med silverek

Bara att arrangera på bordet utan vas så pryder den sin plats till dan efter. I vas är den extremt hållbar. I helgen fixade jag en snabb bordsdekoration. Det blev så fint med de silvriga bladen tillsammans med ljusen. Lite vintrig frostkänsla, med gnistrande, skimrande blad.

Höstmys med silverek

Ja, och nu är det snöväder på gång. Här i norr är det mycket lindrigt än, men jag vet att ni söderut har fått en rejäl snösmäll. Förr var silvereken väldigt vanlig och en sån där som jag absolut inte ville ha i trädgården. Men jag börjar ändra mig… en så tålig växt är väl värd att uppskattas. Den har fått nytt vetenskapligt namn men köps fortfarande med namnet Senecio cineraria.

Senecio cineraria