Tallbarrste

I förkylningstider finns mycket att hämta i naturen. Tallbarr innehåller mer C-vitamin än apelsiner, och just nu på vintern är halten 6 gånger högre än under sommartid. Men det är inte lika gott som apelsiner förstås. Man äter hellre dem än tallbarr!

Förkylningskur
Förkylningskur

Te av tallbarr kan man däremot få ner. Så här gör du: Lägg 1 dl klippta tallbarr i 3 dl kallt vatten och koka sakta i 10 minuter. Sila bort barren. Denna dryck ger C-vitamin och socker som motsvarar 2 sockerbitar. Teet är allmänt stärkande, bra mot inflammationer i andningsvägarna och går att använda till sårtvätt. Även kådan är antiseptisk, lite grann på en självspricka kan hjälpa och har man sår i munnen kan det hjälpa att tugga på kådan. Min mamma, född i början av 1900 berättade att när hon var barn använde de kåda som tuggummi.

Om du vill veta mer så har örtterapeuten Marie-Louise Eklöf har skrivit flera bra böcker om naturmedel.

En reaktion på ”Tallbarrste

  1. Anonym

    Tallbarrste lär ju vara nyttigt ja. Men man bör nog se upp litegrann med den terpentin som frigörs när man kokar tallbarren. Vissa säger att man bör koka teet kraftigt efter det är silat i 30 minuter för att bli av med terpentinet…

Kommentarer inaktiverade.