Årets perenn 2014, vårälväxing – vinn frö!

Nu pågår tävlingen om 5 frönyheter från Impecta. Naturligtvis finns årets perenn Sesleria heufleriana, vårälväxing med i paketet. Den blir 40-50 cm hög med de blåsvarta axen som börjar komma redan när vårlökarna visar sig. Bladen växer i spiraler och skiftar i grönt och blågrönt.

Årets perenn 2014 Vårälväxing
Årets perenn 2014 Vårälväxing, Sesleria heufleriana (bild fr Perennagruppen)

Vårälväxingen trivs också i utekruka, tänk vad snyggt att samplantera den med Heuchera ´Marmalade´, med vackra rost- och cerisefärgade blad, och Geranium ´Espresso´, nävan med chokladbruna blad eller en mörkbladig Ajuga, revsuga. De mörka bladen tar igen färgen i tuvornas ax medan alunrotens färg blir en tuff kontrast mot de blågröna vridna stråna. Kontrast i bladform finns också här. Kärleksört eller svarta violer skulle också bli fint. Vackert hela säsongen och med skydd invid en vägg borde växterna klara vintern i krukan. Viktigt är då att det inte är blött i krukan under höst och vinter.

Heuchera ´Marmalade´, alunrot
Heuchera ´Marmalade´, alunrot

Den som vill ha en lättskött trädgård ska satsa på vårälväxingen som tål nästan allt, ja den är så gott som skötselfri, och är härdig i hela landet. Plantera bara inte vårälväxingen i helskugga. Den kan till och med växa i vertikalplanteringar/växtväggar.  Även ´Marmalade´ är tålig, en av de bästa alunrotsorterna. För dig som inte vill fröså kommer årets perenn säkert att finnas som plant, även vi på BillaBlom ska naturligtvis sälja den.

Läs under fliken “Tävling” om du vill vinna frö.

 

 

 

 

En reaktion på ”Årets perenn 2014, vårälväxing – vinn frö!

  1. Jag måste erkänna att detta är en perenn som jag aldrig förut hört talas om. När jag tittade lite snabbt på bilden trodde jag det var gräslök. Men den verkar onekligen intressant. Kommer nog att finnas gott om på plantskolorna i vår kan jag tänka.

    Önskar dig en fin helg!
    /Anita

Kommentarer inaktiverade.