Tänk att få vältra sig i blommor!

Rund kompakt dekoration

Två veckor har det redan gått på floristutbildningen vid Nordvikskolan. Det känns som att jag fått en ny chans i livet när jag får gå den här utbildningen. Tack vare Iris-stipendiet har jag fått min skolavgift betald och får nu vältra mig i blommor. Vi har just börjat komma in på olika blomsterdekorationer som görs i oasis. Att arrangera blommor i oasis ( den gröna stickmassan) är betydligt lättare än att göra buketter, där blommorna plötsligt utan förvarning har flyttat sig i handen från där jag nyss satte dom. Märkligt.

I dekorationen ovan har jag tränat på att gruppera blommorna, att exempelvis sätta 2 rosor här, 4 rosor där, 3 rosor på nästa plats osv. Allt ska bli asymmetriskt och samma blomma ska komma igen på minst tre ställen, fast i olika antal. De olika blommorna väljs så att de är så annorlunda som möjligt mot varandra, till exempel små mot stora blommor, fyllda mot ofyllda blommor osv., fast mest i runda former. Blomman får inte sitta på bara ett ställe som ett blickfång, inte på bara två ställen – då ser det ut som ögon. Längst ut runt hela kanten sätts två till tre olika sorters gröna blad. Det går inte att bara sätta dit tre stora blad runt om – då blir det som en propeller. Inte fyra heller- då blir det fyrkantigt…Oj, vad mycket att tänka på, men kul är det!

Rund luftig blomsterdekoration

Här har jag börjat med det gröna längs kanten, sedan topprosen i mitten, tre rosor runt den, åtta rosor runt kanten i 90 graders vinkel och sist allt däremellan. I en mindre skål räcker det med sex rosor runt kanten. Oasisen ska bilda en låg kupol som på mitten är lite högre än skålens kant. De gula blommorna heter höstöga, Coreopsis verticillata, en fin höstperenn med dill-likt bladverk. Den här dekorationen är helt symmetrisk och enkel att göra. Kompletterar man med blommor från rabatten och grönt från trädgårdens buskar, behövs det bara köpas in 10-20 korta rosor, beroende på skålens storlek. Lidl brukar ha billiga rosor.