Julpyssel: Till jul tar vi in naturen – även i denna ljusstake!

En liten krans av oasis sec, den bruna sorten som är för torra blommor, använde jag som stomme. Den vanliga oasis man använder till snittblommor är grön och passar inte lika bra här. Naturmaterial är inne, ja vi tar ju verkligen in naturen till jul, med granar, mossa och ris, blommor och lökar. Kransen lindade jag med tunna remsor av björknäver som gärna knorrar sig i ändarna som du ser, men det blir en fin detalj. Nävret är inte det minsta töjbart, så jag fick dela upp i flera bitar. Remsorna fäste jag med märlor av tunn ståltråd, lätt att böja till själv liknande små hårnålar. Ljuset är exakt rätt storlek så det sitter bra i kransen. Då behövs inget ljusfat.

Ljusstake av oasiskrans och björknäver (1)

Kransen har jag dekorerat med matchande färger och lagt till några blanka detaljer som kontrast. Av silvertråd gjorde jag små trassel som blänker tillsammans med fejkbär. Det är lätt att klippa i näver, till exempel små hjärtan, det ser man ofta användas i floristsammanhang. Den som har egen björkved, kan ta en bit därifrån eller så håller man koll på om det är någon avverkning i närheten så kan man få ta näver där. Det inte tillåtet att ta utan lov ute i skogen! Träden blir förstörda! Lättast är det att lossa nävern när björken savar på försommaren.

Ljusstake av oasiskrans och björknäver (2)

Näverslöjd, då man flätar av remsor, var väldigt populärt för så där 30 år sedan. Jag höll kurser i det, allt möjligt gjorde vi. Fruktfat, lampor, ytterkrukor, handväska, sko och hjärta att hänga upp fyllt med torkade blommor eller granris etcetera. Tro när näverslöjden kommer igen?

Imorgon måndag startar sista tävlingen med vinst från Ljusbutiken. Veckan därpå får tre vinnare varsitt presntkort från Impecta. Mer info under fliken “Tävling”.

2 reaktioner på ”Julpyssel: Till jul tar vi in naturen – även i denna ljusstake!

Kommentarer inaktiverade.