Toppenbra i kristider att odla själv. Testa mitt bästa sätt att odla ärtskott!

Har man i skafferiet en kartong vanliga torra gula ärter för ca 15 kr (sådana man kokar ärtsoppa av) och en påse jord kan man odla sina egna grönsaker ett bra tag. Bra i dessa virustider om man inte vill besöka affären så ofta. Sedan är nog potatis den bästa varan i ett krisförråd. Den måste förstås förvaras svalt, men klarar rumstemperatur ett tag ändå. Det sägs att potatis innehåller alla näringsämnen man behöver, men lite ärtskott kan väl pigga upp! Både vid kris och alla vanliga dagar. Här berättar jag om hur jag lyckas med odlingen och mitt bästa tips för bra och snabb groning.

Hemodlade ärtskott
  • Lägg ärterna i vatten i max 1 dygn. Plocka bort sådana som är skadade eller halva, de gror inte.
  • Lägg några cm jord i en låda lämplig att odla i, här har jag diskade köttfärstråg, plus ett likadant att lägga ovanpå.
  • Jämna till jorden och strö ut ärterna tätt ovanpå i ett lager. Vattna försiktigt och duscha över med en duschflaska. Gör du några hål i botten är det inte risk för övervattning. Ett till tråg inunder kan ta upp spillvatten.
  • Ställ ett likadant tråg ovanpå och en rejäl tyngd inuti så att ärterna hålls fast mot jorden. Ställ på varmt ställe så gror ärterna på någon dag. Just trycket gör att ärterna kommer igång fort. Det tipset fick jag från ett företag som odlar för försäljning. Dra över en plastkasse så det inte torkar ut.
  • Ta bort tyngden när ärterna börjar växa och lägg det övre tråget upp och ner som tak på ärterna så de inte torkar ut. Ha en liten glipa för luftning. Håll koll och vattna innan jorden blir helt torr. Duscha gärna på ibland. Ställ ljust men extra belysning behövs inte.
  • Ta bort locket när ärterna blir högre.
  • Skörda och njut när de blivit 10-15 cm långa, men klipp inte ända ner, då kan det komma nya skott flera gånger bara man fortsätter att vattna.

Vill du odla mycket kan du helt enkelt ställa flera tråg med sådder ovanpå varandra medan de gror. När jag skulle åka bort några dagar efter groningen drog jag bara en stor genomskinlig plastkasse över för att förhindra uttorkning. Det funkade perfekt som du ser!

Odla ärtskott på enkelt sätt

2 reaktioner på ”Toppenbra i kristider att odla själv. Testa mitt bästa sätt att odla ärtskott!

Kommentarer inaktiverade.