2 bra sätt att föröka finaste dahliorna.

De vita pompondahliorna jag skaffade ifjol var så fina, så perfekt form med kronblad på kronblad! Jag har sparat knölarna i matkällaren och nu ska de två bli fler. Jag har inte fått ändan ur att köpa fler och med coronaviruset ska man inte gå och handla i onödan. Många fina färger finns men det kommer fler år…

Pompondahlior

Knölarna växer till för varje år, så de dahlior man sparar går oftast att dela. När man delar måste det vara en tillväxtpunkt på varje del. Det syns som små gröna knoppar längst upp på rotkronan. Ofta kommer de intill fjolårets stjälkstumpar, så oftast klarar man det bara man får med en eller två stjälkstumpar. Här har jag delat redan innan de gröna knopparna, tillväxtpunkterna, kommit. Är du osäker, så vänta tills du ser knopparna. De vaknar till när man tar fram knölarna från vinterförvaringen. En rejäl kniv behövs, man får både skära, bända och bryta. Min floristkniv var bäst – jag får lov att slipa den sen!

Här syns att det blir gamla stjälkstumpar på bägge delningarna. Då har jag små tillväxtpunkter på bägge nya plantorna.

Av ena roten fick jag 5-6 delar, men den andra gick inte att dela lika mycket, den hade vuxit dåligt ifjol. Några rotbitar går alltid av, kycklingben kallas de ibland. Oftast har de ingen tillväxtpunkt och då kommer det inte att bli något av dem. Bara att kasta i komposten – eller äta upp! Ja de är ätliga, jag har provat. Läs HÄR och HÄR! Nu måste delningarna ligga luftigt och torka någon dag, annars kan det börja ruttna i snittet. Sedan är det bara att plantera så att tillväxtpunkterna ligger precis i jordytan.

Vid vänstra kniven ligger de avbrutna “kycklingbenen” som inte har tillväxtpunkter. De rotar sig väl men skjuter aldrig några skott.

Nästa sätt att föröka dahlior är att toppa dem när de vuxit en bit. Topparna blir fina sticklingar som det bara är att plantera i en kruka och vattna. Låt stå ljust men inte i solen, så behövs inte ens någon plastpåse över. Låt sedan dena stickling växa utan toppning. Det blir bara en stjälk men troligen hiner den blomma. Dessutom brukar det bildas en ny dahliaknöl du kan spara till nästa år. HÄR kan du se hur man klipper till sticklingen.

Två sticklingar bredvid moderplantan ska bli fler dahlior. Går också att sätta i egna krukor, eller flytta över när de rotat sig.