Torka Physalis och andra bär.

Torkade bär år gott att ha i vinter. Min nya favorit är gyllenbär, Physalis. Inte lika stora som köpta Physalis, men väldigt goda med lite exotisk, vild smak. Och som torkade supergoda! Jag har inte fått ihop så mycket torkat än men tänker att de skulle passa i en lyxmüsli.

Torkade gyllenbär, Physalis

Gyllenbären faller av plantan strax innan de är mogna. Så jag tar in dem i värmen och inväntar tills det pappersliknande skalet ljusnat. Då kan bäret inuti vara gult och moget, men ibland får man vänta lite mer. Då tar jag av skalet och sköljer bären noga (de har ju legat på marken i växthuset).

Skördade gyllenbär på mognad

Så här torkar jag bären:

  • Med en kniv gör jag ett snitt i varje bär.
  • Lägger bären på ett bakplåtspapper i en långpanna och plattar till bären med ex en stekspade eller en potatisstöt ( för att de ska bli lättare att torka).
  • Torkar i varmluftsugn 60 grader och öppnar luckan ibland för att släppa ut fukten.

Från morgonen till eftermiddagen får de stå i ugnen. Det här är inget som går fort. Jag torkar inte bären helt klart i ugnen för då bränns lätt de minsta, utan jag låter långpannan stå i rumsvärme flera dagar efteråt och om jag använt ugnen till annat ställer jag in dem på eftervärmen. De hinner inte bli dåliga fast det tar några dagar extra. De färdiga bären ska vara lite segmjuka. Som små russin blir de, fast mycket godare. Och ser verkligen läckra ut.

torkade röda vinbär, torkade bär
Torkade röda vinbär är också gott.

Röda och svarta vinbär har man ofta större mängder av. Dem lufttorkar jag oftast under tidig höst. Gärna ute på inglasade altanen som blir varm när solen ligger på. Känns bra att inte behöva el till det. Riktig självhushållning! HÄR finns länk till smarriga kakor med torkade bär och länk hur jag lufttorkar, även inomhus går det bra.