Trädgården överraskar för jämnan!

Jag tror att tjusningen med att odla sin trädgård beror på överraskningarna. Även om växterna får optimala förutsättningar är det naturen som styr. Tänk vad tråkigt om man visste i förväg hur allt skulle bli. Men jag förväntar mig i alla fall att de växter jag köpt är vad jag betalt för.

Rent vit asiatisk lilja
Rent vit asiatisk lilja

Snart är det dags för Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Sista timmarna brukar det vara brakrea, där jag under åren har fyndat allt möjligt, men blivit luttrad då det som ligger i holländarnas “plocklårar” inte alltid är vad det utger sig för att vara. När jag efter att ha valt liljelökar av olika färger och sorter och märkt upp kassarna, har jag blivit minst sagt överraskad vid blomningen! Därför satte jag senaste gången hela blandningen i karantän på samma ställe för att året efter flytta ut till lämpliga platser. Den här gången var det en och samma sort i alla lårar. En enkel vit asiatisk lilja som var riktigt vacker, men inte några orientaliska flotta som jag tänkt mig.

Dammen vid stugan i Nordingrå
Dammen vid stugan i Nordingrå

Vår trädgårdsdamm har gett oss mindre angenäma överraskningar under åren. Botten består av en kraftig gummiduk. Som är tät. Vilket inte var fallet med den första duken. Problemet med nuvarande duk har uppstått under snösmältningen på vårarna. Smältvatten uppifrån berget och högt grundvatten har tryckt upp duken och nästan tömt dammen på så sätt – ca 15 m3! Dessutom har övervintrad guldfisk dött av vattenbrist och gummiduken har sett ut som en stor svart ö i mitten av resterande vatten. Då vi inte bor året runt i stugan, har vi inte ständig koll och inte hunnit med att pumpa ut vattnet under duken. På djupaste stället – 120 cm – planterade jag näckrosor i en hög tvättunna med stora stenar och lera i botten. Tung som jag vet inte vad, när leran var blöt. Med den tunnan som motvikt flöt gummiduken ändå upp, med tunnan guppande uppepå som ett lutande skepp. Ja kul var det inte – jag hade bara lust att lipa!

Dammdränering med handkraft
Dammdränering med handkraft

Så en höst hade vi beslutat att låna hem en liten grävare och fixa dränering från djupgrubban. Den starke i familjen – även kallad mannen med maskinerna – sa att han bara skulle provgräva lite för hand, vilket resulterade i att han till slut dränerat dammen på 140 cms djup – utan maskiner. Ett jättejobb som resulterat i att dammen inte längre överraskar på våren. Vi kan bara njuta och glädjas åt fiskar, grodyngel ( nja, för många, men de trivs hos oss) och alla växter som spritt sig i dammen.

I vår när snön smälter räknar vi med roligare överraskningar än förr!

Här på Blommig fredag kan du läsa mer om överraskningar.

28 reaktioner på ”Trädgården överraskar för jämnan!

 1. Pingback: Så bygger man (inte) en damm

 2. Oj, det där var ju både trevliga (liljorna) och otrevliga överraskningar! Vilken tur att ‘mannen med maskinerna’ (vilket bra namn, skulle jag kunna kalla min bättre hälft med! ;)) gillade ätt gräva! Låter helt otroligt att hela duken kunde tryckas upp så – hu! Skönt att det är fíxat nu i vart fall Ha det fint! 🙂 Mia

  1. Monica Söderström

   Vi har ganska roligt åt det namnet, för det har en viss historia bakom sig. Kanske jag berättar den nån gång också! Ha en skön söndag!

 3. Heisann!

  Nei, ikke alle overraskelser er like hyggelige. Smart påfunn å plante alle knollene i et “transittbed”. Det burde alle haveeiere ha!
  Håper det går bra med dammen din. Aner ikke hvordan det gå med vår. Reparasjonen er i andres hender, men vi naboer påvirker på godt vi kan politikere og naturvernere. Vet ikke om du kjenner historien: den ble tømt i januar pga av en lekkasje – og det er viktig at den fylles med vann igjen innen mars for at salamanderne som er rødlista, skal kunne overleve!
  Ha go´hælj ;:OD)

  1. Monica Söderström

   Trevlig helg på dig också! Hoppas de som har ansvaret gör sitt jobb då. Svårt att vara beroende av andra en sådan gång. Men envisast vinner heter det ju!

 4. Vilka vackra liljor! Fast jag förstår att du även hade velat ha andra … Det är jobbigt att kräva så smalt och så djupt. Vilket jobb han gör! Hoppas allt funkar med dammen nu.

 5. Liljorna var ju vackra och dammen är jättefin! Vilket jobb ni haft med den, men sån tur att det fungerar nu då. Jag förstår att man måste bli jättebesviken när det händer något sådant. Trevlig helg. /Anette

 6. Att man blir överaskad efter att ha köpt Liljor av Holländarna är en upplevelse som de flesta har fått vara med om.
  Det har dock inte alltid varit en positiv överaskning.

  Skönt att problemet med dammen är fixad.

  Trevlig helg!

  1. Monica Söderström

   Ja det är så roligt när de börjar simma runt igen. Det är så härligt att få sitta och titta på dom!

 7. Liljeöverraskningar känner jag igen och tyvärr dödfisköverraskning också. Men dammduken liggger tack och lov kvar hos oss. Tills maken får lust att göra om alltihop 🙂

  1. Monica Söderström

   Vad skönt att du har ordning på dammen i varje fall då. Och ingen nackdel att ha en karl som vill göra om heller!

  1. Monica Söderström

   Ja ett jättejobb, men han ville bums gräva för hand för att slippa så om gräsmattan. Vilket jag ansåg skulle varit lättsammare.

  1. Monica Söderström

   Nej – inga liljebaggar alls där i sommarstugeträdgården. Däremot för första året i somras hemma i Övik, men där satsar jag inte på trädgården så det spelar ingen roll. Märkligt bara att det som ligger längre norrut har angrepp! trevlig helg du också!

 8. Visst är det så! En del överraskningar kan man njuta av och en del känns väldigt onödiga. Snygga liljor!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

 9. Känner igen det där med liljorna, överraskande i alla fall 🙂 Bra med en rejäl grävdräng som gör att ni slipper obehagliga överraskningar i fortsättningen. Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

 10. Ja holländarana har även överraskat mig, med ett gäng vita liljor fast jag valt andra färger:) hopas nu dammen inte överraskar er igen till våren , verkar ha varit ett rena karajobb med grävningen.
  Ha en underbar helg!!

Kommentarer inaktiverade.