Tre knep för hållbara buketter

 

1. En bristfälligt rengjord vas gör att din fina bukett vissnar onödigt fort. En vid vas går bra att diska i maskin, men i en del vaser går det knappt ens att komma åt med flaskborsten. Mitt eget lilla knep är att fylla vasen med hett vatten och lägga i en bit av en maskindiskmedelstablett. När det stått över natten häller jag ur det mesta, fyller på med nytt hett vatten och diskar med borsten så gott det går. Och så sköljer jag noga.

2. Ett annat knep för hållbara buketter är att plocka bort alla blad under vattenlinjen. Det kan verka banalt och onödigt, men ibland är det små saker som ger stort resultat. Om bladen ligger i vattnet ger de näring åt mikroorganismer som försvårar för blomstjälkarna att dra åt sig vatten och de avger också ett ämne som till och med verkar som ett gift för blommorna. Tulpanblad behöver inte plockas bort!

3. Håll blommorna borta från fruktskålen! Frukt, speciellt äpplen, avger etylengas när de mognar, och när blommorna utsätts för gasen får de också en kick till att mogna; alltså slår de ut fortare och vissnar således fortare också. En del nästan direkt.  Rökning avger också etylengas!

2 reaktioner på ”Tre knep för hållbara buketter

 1. Hej Monica (snyggt namn du har 🙂
  Kul att du hittat till min blogg, då hittade jag ju din oxå! Kul när det dyker upp nya bloggar och jag ska kika runt lite hos dig. Ritningen över min trädgård har jag gjort i Powerpoint och visst är det härligt när våren nalkas och man kan börja “grotta”ner sig i sin trädgård 🙂

  Tjingeling
  Monica

  1. Monica Söderström

   Jag är impad av din ritning, jag får försöka själv med Powerpoint, annars ritar jag alltid för hand. Visst hänger du med på mina tävlingar framöver?

Kommentarer inaktiverade.