Trender med natur, tradition och återbruk


Skyltningen på vårt lilla Åhléns ger en vink om vad som är inne nu. Mycket känner jag igen från Formexmässan i våras. Blått är det fortfarande mycket av och naturmaterial av alla slag.

Trend med bllått, natur och djur
Trend med blått, natur och djur

Inte bara renar utan även äkta renskinn som förstås kostar en slant. Och kolla in lampfoten som liknar en gren. Allt i natur och trädgård gillar jag, som du vet, där finns bästa inspirationen.

Ny inredning med äkta renskinn
Ny inredning med äkta renskinn

Trasmattan har också gjort sitt återtåg. Jag minns när jag gick på Nordvik 2009 hur en ung klasskamrat till min förvåning berättade att hon gillade gammaldags trasmattor. De passade in i hennes shabbychic-stil. Några år dessförinnan hade min dotter kungjort att mina hemvävda trasmattor var ute! Den finaste julmattan ska jag nog smyga fram igen…Den röda Åhlensmattan känns modern trots trasorna, en sådan väv med varp (trådarna) i svart och vitt skulle gå att väva även med annat färginslag. Eller enbart svart varp skulle bli fint. Och det känns så rätt med återbruk. Vi svenskar slänger ju mycket kläder varje år, och tänk på alla uttjänta lakan, omoderna gardiner…

Trasmatta i modern tappning
Trasmatta i modern tappning

På Formexmässan omtalades en modern trasmatta jag aldrig lyckades hitta. Svart inslag med några blänk av silverband och guldband. Just att man inte randar i många olika färger som de gamla mattorna, utan har mest en färg gör mattan modernare. Jag blir sugen på att väva igen. När jag väntade yngste sonen, läste jag en bra textilutbildning, alltså för 26 år sedan. Men om jag tänker efter, nog finns kunskaperna. Och vävstolar saknas inte. De är gratis numera, då det är få som vill väva. Jag ska erkänna att igår var vi och hämtade upp två stycken till, gratis. Så nu har jag ännu fler.