Julgott 10: Glutenfria rullrån

Rullrån hör julen till, åtminstone hos oss, jag tror de är vanligare här i Norrland. Numera finns det elektriska rånjärn och det går också att göra korgar eller strutar, beroende på hur man gör efter gräddningen.  Nu har jag gått över till glutenfria, då jag fått ett så bra recept av en FB-vän. Bra att alla kan smaka. Här får du också receptet. Det var i kaffekoppsmått, men jag har räknat om, mätt och provbakat så nu blir rånen perfekta.

Glutenfria rullrån
Glutenfria rullrån

Glutenfria rullrån ca 50 st

Vispa ihop:
1 medelstort ägg och
1,5 dl socker och
1 tsk vaniljsocker
Blanda i en annan bunke:
2 dl glutenfritt mjöl ( jag använde Finax mjölmix)
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
Rör ner blandningen i äggsmeten
Blanda ihop:
1 1/2 dl smält smör och
3 dl vatten
Häll hälften av smöret/vattnet i smeten och vispa tills den är en jämn smet. Tillsätt resten av smöret /vattnet och rör lite mer.

Smörj rånjärnet med en smörklick på en träsmörkniv ( använd bara träredskap så teflonet på rånjärnet inte skadas). Stäng järnet och värm järnet så det är riktigt hett. Häll i 1 msk smet, tryck igen locket och grädda tills rånet är ljusbrunt. det går fort och tänk på att medan du sedan rullar upp rånet hinner det bli lite brunare. Jag lägger skaftet av en trägaffel på rånets kant ( medan det ligger i järnet) och använder en träsmörkniv eller liknande för att få början. Sedan är det bara att rulla trägaffeln fort. När det rullade rånet kallnat lite, drar jag av det från skaftet och börjar så att fylla min burk som snart innehåller många goda rån. Förvaras i en tät burk så de inte mjuknar. Vill du göra korgar så lägg de varma rånen på upp och ner-vända dricksglas, vill du ha strutar lägg rånet platt på arbetsbänken och rulla ihop i form av en strut.