Utländska äpplen eller svenska äpplen

Vem kan förklara varför man skulle äta utländska äpplen?  De utländska äpplena är inte alltid billigast heller. Men de svenska är alltid godare. Det beror på vårt svalare klimat. Kolla på videon längst ner vad som fanns i butiken. Skandinaviens  nordliga läge kombinerat med Golfströmmens värme ger de bästa odlingsvillkoren för att få mycket antioxidanter. Och en långsam mognad ger mer smak. Lätt att känna om man jämför. Och så är jag emot att man ska frakta mat över halva jordklotet om vi själva kan producera den maten.

Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än importerade dito

I Sverige äter vi 2,5 kg äpplen per person och år, men bara 1 av 4 är svenskt. Mer och mer vill vi svenskar ha närodlat och svenskt odlat, för vi vet att Sverige producerar bra mat. Vårt svala klimat och kalla vintrar gör också att vi behöver mindre med bekämpningsmedel. Det finns över 200 äppelsorter i Sverige och här i norr kan vi odla väldigt många sorter om vi väljer av dem som kommer från Blomqvists plantskola i Finland, där träden odlas på våra breddgrader. Till exempel den ryska Konfetnoje som har lite päronsmak och är ett av de äpplen som är populärast vid äppelprovningsdagen varje höst på Blomqvists plantskola. Ett friskt träd som klarar zon 5-6. Den sorten och flera andra utvalda har vi beställt till BillaBlom inför våren 2018.

När jag köper svenska äpplen i affären föredrar jag Ingrid Marie och Aroma. Den senare får jag också en del av i trädgården när det är bättre äppelår än detta år. Varken Aroma eller Ingrid Marie är härdiga mer än till zon 3-4, men med en svagväxande grundstam (rot) ex B9, B 118 eller P 60 kan man lyckas. Vi tar hem dessa til BillaBlom på beställning.