Utsikt från Norrbacksjö


Jag ryckte in som barnvakt idag och vad tittar jag på när jag står på farstubron och gungar barnvagnen? Trädgården förstås. En lättskött skogstomt i söderläge med en liten sjö nedanför. Inte alla som får bo så fint. Tänk sommartid när solen lyser på den lilla sjön där nere!

Tall med dubbeltopp beskärning

Tallarna kan ge en liten lektion i beskärning. För sent att åtgärda här men bra att veta en annan gång. Lägg märke till den vänstra tallen med dubbelstam. Den har säkert fått skadat toppskott och då svarar den med två nya skott. Det kan också hända vid plantering av exempelvis coloradogran, att den inte orkar behålla toppen. Eller om trädet inte är riktigt härdigt kan toppen frysa in. Då ska man klippa bort det ena skottet för när trädet blir gammalt kan det klyvas exempelvis i en storm. I den trånga grenklykan mellan de två topparna blir inväxning av barken och som en brottmarkering. Lätt att åtgärda om man är ute i tid men omöjligt nu. Tittar du noga ser du grenstumpar längs stammen. Förr lämnade man en stump när man tog bort grenar på barrträd, men numera vet man att hela grenen ska bort precis som på lövträd. Bara då kan barken valla över så att beskärningssåret läks. Inga rockhängare i träden tack!

 

4 reaktioner på ”Utsikt från Norrbacksjö

  1. Tack för den informationen. Har tidigare fått lära mig att ‘spara’ 15-20 cm av grangrenen när jag klipper bort den för att inte röta skall vandra in i stammen.
    Trevlig helg!
    Birgitta

Kommentarer inaktiverade.