Alla Hjärtans Dag firar BillaBlom med mörkröda pioner

Precis före Alla Hjärtans Dag hann vi lägga en pionbeställning hos en ny leverantör i Holland. Det var tillfällig rabatt på alla röda pioner så nu testar vi deras ovanliga sortiment. Det känns roligt med något extra och efter att ha sett den fantastiska pionträdgården jag skrev om i Trädgård Norr, har jag förstått den stora variation som finns bland pioner. Att de går att odla i Norrland utan problem ger en extra puff, så i år ska man hitta många ursnygga pioner hos BillaBlom. Att de dessutom är högsta mode, även bland ungdomar, är kul. Gillar du pioner så titta in HÄR  på Svenska Pionsällskapets hemsida. Jag har just gått med som medlem. Informativ sida och många fina bilder, även här kan man beställa. Och i Trädgård Norr senaste numret, finns min pionartikel med många tips. Du kan också räkna med fler pioner här på bloggen. Oj vad pionerna drar!

Luktpion ´Peter Brand´ hos Lena Eriksson i Skellefteå Bild Leena M Liljestrand
Luktpion ´Peter Brand´ hos Lena Eriksson i Skellefteå Bild Leena M Liljestrand

Många av beställda pioner kommer som barrotade i mars-april och ska då gå att köpa av oss på olika träffar hos trädgårdsföreningar och även vid några av kyrkornas dagledigträffar här i närheten. Även här i Överbilla går det att handla efter telefonkontakt. Många andra barrotade perenner kommer också att finnas. Men de röda pioner vi beställt idag kommer först till hösten som är en bra planteringstid. Jag vet att ända uppe i Piteå går det bra att plantera pioner till och med i oktober! Kan du inte vänta tills dess med röda pioner kommer vi att ha ´Red Charm´ som barrotad och ska försöka få tag på den mörkröda ´Buckeye Bell´ i kruka för leverans i maj.

Pion ´Peter Brand´ bild Leena M Liljestrand
Pion ´Peter Brand´ bild Leena M Liljestrand

Luktpionen ´Peter Brand´ får mycket stora mörkt röda blommor på starka raka stjälkar och är även en bra snittblomma. Den är fullt dubbel med synliga gula ståndare och de inre kronbladen är lite lockiga och fransiga. Bladen är blanka och får fin höstfärg. Förutom den pionen kommer fler röda, den spännande Itoh-hybriden ´Scarlet Heaven´ och dubbla dillpioner. De bägge blommar tidigt. Kvalitén upges vara hög med King-size-storlek på rötterna. Vill du ha dem är det säkrast att boka i tid! Fina grejor tar slut fort hos odlaren har jag tyvärr märkt förr. Det känns som en bra idé att sälja barrotade av dessa dyrbarheter som annars är hutlöst dyra när man köper dem i kruka. Dessutom trivs pionerna bäst med en plantering direkt i marken. Så nu kan du börja planera för pionrabatter!

Scarlet Heaven Itoh-hybrid från USA Bild Peonyshop
Scarlet Heaven Itoh-hybrid från USA Bild Peonyshop

 

 

:

En reaktion på ”Alla Hjärtans Dag firar BillaBlom med mörkröda pioner

  1. Härligt att höra att trädgård också har hjälpt dig. Om jag kommer till Norrland så hör jag av mig jag lovar.
    Vilka pioner nu blev jag allt sugen och titta efter pioner.
    Allt gott och bra start på veckan.
    Annika

Kommentarer inaktiverade.