Vad är det som luktar så gott?

Det sa min granne när hon steg innanför dörren hemma hos mig. Ja, vilken tur att det luktade gott… När vi glömt ta ut soppåsen luktar det sämre. Numera när vi är bara två och dessutom blivit så duktiga att sopsortera att påsen inte blir full fort som förr, är det lätt att glömma att gå ut med den.

Men vad var det som luktade så gott – jo mitt citronträd. Jag har faktiskt ett sånt i vardagsrummet! Lika högt som mig själv.

Nu blommar trädet igen, det behövs bara en enda nyutslagen blomma för att en underbar fräsch,söt doft ska sprida sig i omgivningen. Dessutom är det kul att alla citrusväxter bär både mogen frukt, kart och blommor samtidigt. Och ger frukt året runt. Man har spekulerat i att Livets träd i Edens lustgård var just ett citrusträd, eftersom det står att trädet bar frukt alla 12 månader. Jag har i varje fall två citroner som snart mognar.

Som andra medelhavsväxter vill citronträdet ha det ljust och svalt på vintern, vilket inte är det lättaste att ordna. Jag har låtit montera in lysrör och vattnar mycket försiktigt på vintern. De gamla, glesa fönstren i vardagsrummet torde göra det lite svalare än i andra rum, så jag har klarat trädet i bra många år nu. Av citrusväxter är citron och kalamondin (ser ut som små klementiner) de som är lättast att ha i boningsrum.

Problemet med mitt citronträd är att det följde med ohyra. Några vita ulliga klumpar, som är ullöss, dyker upp varje vinter på grenarna. Jag “motar Olle i grind” och trycker ihjäl dem innan de hinner föröka sig. Det är lätt att se var de är, för de avsöndrar honungsdagg, en klibbig vätska, som syns ovanpå bladen där de gömt sig. Att bespruta med något giftigt medel är inte aktuellt då jag vill äta citronerna. Vill jag bespruta använder jag såpsprit, som jag blandar av 1 liter vatten, 2 dl såpa, 1 dl T-sprit. Det är en stark blandning som inte alla växter tål. Om du köper ett citrusträd med frukter, tänk på att det troligen är besprutat, så de första frukterna vill du kanske inte äta.