Den hemgjorda vaniljkrämen med vaniljstång och äggulor slår alla köpta varianter. Inga konstgjorda tillsatser. Krämig och så underbart god! Passar till allt möjligt, ja, jag kan äta den som den är! Den kombineras helst med milda smaker så att den äkta vaniljsmaken framträder. Därför valde jag tinade blåbär (även saften) och sockerkaka i denna trifle. Bara att varva allt och sedan smula lite sockerkaka ovanpå. Men nu vill du väl ha receptet till vaniljkrämen! Så lättlagad!
Vaniljkräm med äkta vanilj
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 1 krm vaniljpulver)
3/4 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull med mjölken. Låt koka upp tillsammans med den tomma vaniljstången. Låt svalna. Har du tid kan du låta detta stå svalt under natten, så dras mer smak ur vaniljstången. Plocka ur vaniljstången innan du fortsätter.
- Vispa socker, äggulor och maizena pösigt och häll detta ner i den avsvalnade mjölken under omrörning. Koka upp försiktigt och rör noggrant tills krämen tjocknar. Ta bort från spisen och låt svalna med omrörning ibland. Bästa sättet är att fylla upp lite kallt vatten i diskhon och ställa kastrullen där, så slipper kylen gå på högtryck.
- Den som vill kan röra ner lite smör innan krämen kallnar, men det blir lika gott utan.
Om du testar receptet, berätta gärna vad du valde att kombinera med!
Vad läckert det ser ut.
Har tyvärr ingen maizena hemma, men det får gå in på inköpslistan. Får se när vi får möjlighet att handla nästa gång.
Sköt om dig!
Lycka till!