Växthusplaner

Nu är det tid att planera för växthuset vi beställde före jul. En magsjuka har däckat mig, så nu är det ungefär vad jag orkar. Först måste vi få tag på bränt tegel, sådant där gammaldags lite flammigt i terrakottafärg och jag önskar mig begagnat tegel som ser mer rustikt ut. För jag vill ha ett murat grund som både är vackert och håller värmen. Det är prio ett. Tar gärna emot tips om var det går att hitta i närheten. För övrigt skulle jag föredra kanalplast i taket som håller värmen bättre än glas, men nu blev det ett Spira 17,3 m2 helt i glas. Före jul var det ett superpris så jag slog till. Ett persikoträd blir det första som kommer in i växthuset! Så jag får se fram emot en härlig skörd på höstarna.

Persika ´Frost´
Persika ´Frost´ i min dotters växthus zon 5

Växthuset kommer förstås att stå i Nordingrå där vi har vår visningsträdgård, men det kan bli ganska fult i trädgården till sommarn, när en grävare har rumsterat om på tomten. Jag funderade på att ställa in alla visningar, men redan före jul hörde en grupp av sig och propsade på att få boka visning. De menade på att jag tänkte väl ändå inte gräva bort alla rabatterna, så då kunde gästerna hålla sig där bygget inte pågick. En skön inställning – att allt inte måste vara perfekt. Och stället är ju stort, så nog finns det mycket att se…så vi kör väl på. Och kanske det är intressant för gästerna att se hur uppbyggnaden går till.

Bild: Skånska Byggvaror
Bild: Skånska Byggvaror

Camelot ros

Hoppas i alla fall att grävningen kan ske tidigt innan tjälen gått så gräsmattan klarar sig och bygget kommer igång, för nu planerar jag för goda tomatsorter. Jag som mest odlar blommor – och inte lite – börjar bli sugen på mer ätligt än bär och frukt som vi redan har massor av. Sedan kan man också odla blommor i växthuset även över sommaren. Blir det plats sätter jag några dahlior som blir riktigt tidiga, så jag har snittblommor och så någon känslig rosbuske som har svårt för regn, den kanadensiska ´Morden Blush´ till exempel. Underbara ljusrosa puddingar som används till brudbuketter i Kanada. Och på utsidan längs muren går det att odla mycket värmekrävande. Risk att det blir lite blommor där också, några klängrosor vore vackert, jag tror jag börjar med min nya favorit ´Camelot´. Luktärter, squash, låga busktomater, jag tänk nu börjar jag snart få matlusten tillbaka när jag tänker på hur goda tomater det ska bli!

När växthuset är färdigplanerat ska jag ta tag i planeringen av övriga ytor, en äppelhäck ska det blir någonstans och en äppelportal och … men imorgon gäller att jag ska jobba med redovisningen för fotokursen. Säkrast att säga det här så jag har vittnen som kollar att jag inte maskar. Innan nästa blogginlägg i morgon ska jag gjort det mesta.