Viktigt att klippa perenner efter blomningen!

Kom ihåg! Trädgårdsvisning på söndag 14/7-24.

Av flera orsaker klipper man ner perennerna efter blomning. Den första orsaken är att de blir fräscha, täta och fina, när de skjuter nya blad. Får allt bara vara tar blomställningar mycket kraft och de blir fula med gamla halvtorra blad.

Finsk klätterros ´Ilo´ och brunnäva ´Raven´

Men den allra viktigaste orsaken är att vissa perenner fröar av sig och det faktiskt blir för mycket. Mina brunnävor, Geranium phaeum, är av den sorten. Så vackra, men kan ta över en rabatt, ja, en stor yta om det är delvis öppen jord. Min första brunnäva var ´Samobor´ som har så vacker teckning på bladen. Blomman är mörkt brunröd. Att brunnävor är släkt med pelargon syns tydligt. Sedan dess har jag hittat flera andra fina. Den jag tycker bäst om är ´Raven´ med sina snygga mörklila färg. Passar så bra framför min maffiga klätterros ´Ilo´, eller hur! Ser du de spetsiga fröställningarna som snart släpper sina frön? Inte för inte kallas Geranium för storkenebb i vårt grannland!

Näva ´Raven´ med rosen ´Ilo´

Den vita ´Album´ är också fin, speciellt i skuggigt läge. Nävor är ju väldigt lättskötta och bra att just dessa trivs även i skugga. Lättsköttheten är dock begränsad till att de som sagt växer för bra. Glömmer jag att klippa bort utblommat innan det fröar av sig, får jag mycket jobb åren framöver. Så igårkväll klippte jag och fyllde en halv sopsäck med dem. OBSERVERA, att man inte får kasta trädgårdsväxter i naturen, då kan de sprida sig på oönskade platser. Så elda eller sopstation!

Brunnäva ´Album´

En annan perenn som kan sprida sig väldigt med frön, är jättedaggkåpa. Jag har mina ovanför dammen, där de effektivt håller undan ogräs. Jag tar gärna blomstänglar till buketter, men det kvarvarande fröar sig förstås. Eftersom de växer invid dammen finns ingen jord nedanför att etablera sig i, så det är inte jätteviktigt att klippa, däremot är utblommade stänglar inte till nån prydnad förstås. Många fler perenner finns som sprider sig med frön, så se upp!

Jättedaggkåpa blir fin i bukett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.