Vinterförvaring av dahlior

En del avstår från att odla dahlior för att det känns jobbigt med vinterförvaringen. Men låt inte det hindra, kostnaden för några nya knölar varje vår är ju inte dyrare än annat man köper till trädgården, och då får man nya spännande sorter varje år dessutom! Vill du ändå spara dina dahliaknölar berättar jag här om flera olika metoder, så det är bara att pröva vad som passar dig bäst.

dahlia mörk svartröd
Dahlian Arabien Night matchas av snyggt av höstsilveraxets mörka blad och stänglar

I min matkällare är luften lite för torr, så knölarna torkar lätt och skrumpnar. Ska morötterna hålla sig fina måste jag förvara dem i sandhinkar, den metoden fungerar också på dahliaknölarna. Först spolar jag dem rena med vattenslangen och de får torka inomhus, innan de åker i hinkar och vad andra kärl jag hittar. Grov sand fylls ända upp och jag vattnar sanden en liten aning någon gång under vintern. Om knölarna ruttnar har jag vattnat för mycket, det behövs väldigt lite. Hade jag haft torv runt knölarna eller inte spolat av jorden och det blivit för blött blir det ännu värre än om sanden skulle vara lite för blöt. Sand andas ju på ett annat sätt än jord. I allmänhet brukar mina knölar vara superfina när våren kommer. Praktiskt också att ta fram hinkarna i värmen och låta knölarna förgro i sanden innan jag planterar i jord.

Jag vet en person som stoppar sina dahliaknölar i plastpåse tillsammans med vermikulit eller kutterspån för att hålla dem torra. Innan dess har hon spolat bort all jord och även delat knölarna så det är klart inför våren. Andra tar inte bort all jord från knölarna men torkar dem lite för att sedan förvara dem i låda med sand/torvblandning. Att förvara knölarna svalt och frostfritt är i varje fall ett krav, den övriga behandlingen anpassas efter förvaringsutrymmet.

 

2 reaktioner på ”Vinterförvaring av dahlior

  1. Gun-Britt

    Intressant med att förvara dahliaknölarna i sand. Det ska jag pröva.
    Ett tips ang. förvaring av morötter, som jag har använt mig av i många år.Lägg morötterna i plastpåsar som du perforerat(jag brukar använda brynstålet) sedan lägger du morotspåsarna i en låda eller dyligt varvade med vitmossa. Morötterna håller sig jättefina och det är så enkelt att bara ta med sig en påse. Den som jag fick tipset av tvättade sina morötter, men det har inte jag gjort.
    Ett annat sätt är att förvara dem i en gammal mjölkkruka. Du packar dem i krukan, har locket lite öppet till en början med hushållspapper överst som du byter. När den mesta fuktigheten försvunnit stänger du locket helt. Jag har inte prövat det, men ska fungera jättebra säger de jag fått tipset av.

Kommentarer inaktiverade.