3 tips för fina tomatplantor

Även den som inte har växthus kan odla tomater, till exempel ampeltomater. Trots avsaknaden av växthus fick jag fina småtomater den förra regniga och kalla sommaren. Då hade jag bland annat ampeltomaten´Tumbling Tom Red´, frö finns HÄR hos Impecta. Jag har inget växthus vid stugan där jag odlar sommartid, men dessa småtomater hann ändå utvecklas. Fördelen med småtomater är att man inte behöver så dem så väldigt tidigt och att de har kort utvecklingstid. Sådant behövs dåliga somrar, om man inte har växthus.

Tumbling Tom Red ampeltomat bild: Impecta
´Tumbling Tom Red´ ampeltomat. Bild: Impecta

Ett tips för att de här små tomatplantorna ska bli fina är att noppa rötterna vid omplanteringen. Eller dra dem bara försiktigt upp ur jorden så går rötterna av lite lagom. Precis som när man beskär en buske eller ett träd, där det blir en förgrening där man har klippt av grenen, så blir det också med småplantor.  Alltså blir det fler och tätare rötter på detta sätt.

Skola eller plantera om tomatplantor
Plantera om tomatplantor

Det kan kännas praktiskt att sätta småplantorna direkt i större kruka, som de ändå kommer att behöva till slut, men det är faktiskt bättre för rotutvecklingen att börja med en riktigt liten kruka och sedan plantera om i slutkrukan. Dessutom tar de små krukorna liten plats, det är bra tills man kan flytta ut allt. De här tipsen gäller alla plantor man vill driva upp.

Skola eller plantera om tomatplantor 2
Sätt först i småkrukor och flytta sedan till större när plantorna växt på sig

Tredje tipset är att gödselvattna vid varje vattning, då växer det som bäst. 1 ml Blomstra per liter vatten brukar man beräkna till krukväxter, men för tomater får man dubbla. Det går givetvis lika bra (eller bättre) med ekogödsel om man hellre vill ha det. Egna söta tomater vill man gärna ha, och bara några krukor tar inte lång tid att sköta. Långtidsvattnande krukor är bra för på så sätt blir det mindre passning. Tomatplantor av olika sorter växer nu på sig hos BillaBlom så titta gärna in när växthussäsongen närmar sig! Öppettider kommer här på bloggen!

Pendulina orange (1)
`Pendulina orange´miniampeltomat

Detta inlägg är ett samarbete med Impecta Fröhandel. Där finns frö till många tomatsorter.

2 reaktioner på ”3 tips för fina tomatplantor

  1. Tack för tipsen!
    Jag har inte kunna göra några fröer i år eftersom jag inte är hemma nu och ville inte sätta fröer innan jag åkte. De behövs ju vattnas. Vi får se när jag är hemma igenom det är för sent.
    Ha en skön söndag!

Kommentarer inaktiverade.