5 fördelar med att gallra bland äppelkarten

Om det är mycket kart på äppelträdet är det viktigt att gallra bort en del. För oss som bor i norr är det aktuellt nu men ännu bättre om det skett tidigare, speciellt ett sådan här varm  och tidig sommar. Men bättre sent än aldrig, och även vid beskärning framöver då en del kart följer med bortsågade grenar, påverkas kvarvarande frukt positivt. Så även ni söderut har nytta av att gallra fast det är sent.

Det finns flera orsaker till att man bör gallra.

  1. De kvarvarande äpplena får mer kraft och blir således större
  2. Solljuset kommer bättre åt så att färgen blir finare och smaken sötare.
  3. Svampsjukdomar och skadedjur kan inte sprida sig så lätt mellan äpplena om de inte ligger emot varandra.
  4. Man kan förhindra vartannatårsbördighet, alltså då det blir lite frukt efter ett år med stor skörd. För att gallringen ska ge en sådan verkan ska den ske tidigare än nu.
  5. Med lagom många frukter blir det inte så tungt att grenar fläks av.
Gallra så det är kvar ett enda äpple här!

Äppelkarten sitter ofta i klunga, som en krans runt den i mitten, se bilden. En del kart brukar ramla själv. Här ser du att en är på väg, men många fler måste bort. Så här många äpplen får det alldeles för trångt. Ett enda äpple ska lämnas kvar i varje klunga. Det låter hårt, men ger ett bra resultat. Man brukar räkna med 10 cm mellan varje kart, fast jag var sent ute så äpplena har redan vuxit en del, då tar jag mindre avstånd. Helt enkelt beskrivet så ska man beräkna så att de färdiga äpplena inte nuddar varandra. Även andra frukter gallras på samma sätt, exempelvis päron. Plommon gallrar man på ett mindre avstånd, 4-5 cm om trädet ger stora plommon.

Chikamasa blomsax är bra till mycket

Är man försiktig går det att bryta loss karten men en bra sekatör är bättre. Min blomsax Chikamasa med lång “näbb” är perfekt. Japansk toppkvalité. Jag använder den som floristsax men den är också perfekt att skörda grönsaker med. Man kommer åt så bra. Vi har några kvar på BillaBlom, pris bara 165 kr. Öppettider se fliken BillaBlom.

Chikamasa_T-55C