5 tips för att arrangera krukväxterna

  1. Trava några vackra böcker på varandra och placera en av dina krukväxter på böckerna. Genom att variera höjden på växterna blir exponeringen mer intressant.
Jordviva, rumsazalea och engelsk pelargon i två olika krukmodeller. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

2. Många gånger är det de gröna krukväxterna som överlever längst. För att inte fönstret bara ska bli en grön massa är det vackert att placera en glatt blommande krukväxt i allt det gröna, till exempel en pelargon. Genom att använda samma typ av krukor, till exempel vackert mönstrade porslinskrukor i ljusa toner, hålls stilen samlad.

3. Ett extra bord framför fönstret ger ytterligare en nivå och bidrar samtidigt till att eventuella element inte blir lika iögonfallande. För att göra fönsterbrädan mer spännande kan du placera ett litet växthus i fönstret som gör att krukväxterna lyfts fram på ett fint sätt. Typiska växter för säsongen är begonia, engelsk pelargon och saintpaulia.

Växthus i fönstret Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmith

4. Det finns flera olika sätt att skapa variation på höjden när en fönsterbräda ska inredas. Genom att placera en glasskiva på två cylindervaser av glas får du ett transparent bord som skapar höjd till exponeringen. På glasskivan på bilden finns fönster- och jordvivor i härliga färger i virkade krukor. Under glasskivan har charmiga våreldar och en saintpaulia placerats. Blandningen av krukor i turkos, silver och vitt ger fönstret vårkänsla. Med krukor på fot och krukor på ett gammalt kakfat blir det också rymd.

Ett snabbt sätt att få få höjd med en glasskiva på två glasvaser. Fungerar kanske inte med katter som vill hoppa upp i fönstret eller klättrande småbarn. Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

5. Korg på fot är ett annat sätt att bygga på höjden. Här med begonia, en gammal mormorsblomma som åter är populär.

Begonia `Big Flower´ finns i olika nyanser Bild: Blomsterfrämjandet Minna Mercke Schmidt

2 reaktioner på ”5 tips för att arrangera krukväxterna

  1. Så vackert – tack för alla tips !
    I växthuset och ute brukar jag variera höjden – nu får jag tänka till inne på fönsterbrädan också !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

Kommentarer inaktiverade.