Adventsljusstaken DIY är klar. Gör en egen!

Ljusstaken blev klar och har nu fått ny ägare på Billstagårdens julfest. Här kommer beskrivning på fortsättningen. Vill du ha hela beskrivningen så titta även i förra inlägget.

Adventsljusstake av halmkrans (2)

Detta behövs: 1 halmkrans, 22-25 cm i diameter, buxbomkvistar, grön spoltråd, silvertråd, fyra kronljus och svart najtråd på rulle (najtråden kan du köpa på järnaffär eller Clas Ohlson, det övriga hos floristen). Som verktyg behöver du en bra avbitartång, en syl eller spik och till buxbomkvistarna en sax eller sekatör, och ett par tunna trädgårdshandskar som skyddar händerna.

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(2)

Kransen fixades i förra inlägget och så ska fyra ljushållare göras. Klipp till drygt 35 cm långa bitar av najtråden och böj till början som på bilden. Lägg tråden på ljuset och vira runt 4 varv. Ta en tråd till och vira emellan den förra trådens varv. När det är klart har du två “ben” under ljushållaren. Mät upp fyra ställen på kransen att sätta ljushållarna på. Kransen kan var hård att sticka igenom, då kan du sticka igenom en syl eller spik först så går det lättare. Tryck ner ljushållarna, när “benen” kommit igenom lite kan du hjälpa till att dra fram dem med tången. Nu kommer det viktiga, att böja trådändarna och trycka in dem i kransen på undersidan. Annars kan det bli fula repor på bordet där du ställer din fina ljusstake!

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(3)

Små siffror för adventssöndagarna finns att köpa, de kan du fästa på ljusen, eller gör som jag – skriv helt enkelt med en smal vattenfast tuschpenna direkt på ljusen ( jag tog en som jag brukar ha till växtetiketter, köpt hos Impecta).

Adventsljusstake av halmkrans närbild (1)

Buxbom håller sig ganska bra inomhus, lingonris är lika fint men inte så hållbart, det senare passar bättre till krans utomhus. Nästa år kan du återanvända ljusstaken – ta bara bort den gamla buxbomen och vira på ny. Visst är en det en härligt julig känsla på den här ljusstaken! Lite lucia också, men med siffrorna på ljusen är det otvetydigt en adventsljustake!

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(1)

Pärlor på tråd kan också bli väldigt fin dekoration på kransen, ja välj vad du vill och har hemma! Eller frosta kransen med hjälp av spraylim och vanligt strösocker! HÄR kan du läsa om det!

Första veckans tävling är nu avslutad och på söndag meddelas vilka som blev vinnare. Nästa tävling startar på måndag. Ända fram till jul blir det tävlingar med fina priser! Läs under fliken “Tävling”!

 

En reaktion på ”Adventsljusstaken DIY är klar. Gör en egen!

Kommentarer inaktiverade.