Julpyssel florist: Julamaryllis i skål

Här kommer de amaryllisdekorationer vi gjorde i skålar när vi på floristutbildningen gjorde utsmyckning för julkonserten i Nora Kyrka. Om du vill pröva att göra en själv så skaffa oasis, den gröna, och skär till så den passar skålen. Den ska var lite rundad upptill, högre än skålen på mitten, och gå lite nedanför skålkanterna så att det går bra att fylla på vatten. Lägg oasisen i vatten så att den får suga åt sig. Börja så med att sätta grönt rakt ut från kanten. Sedan är det bara att kapa ner de blommor du vill ha och gruppera. Sätt alltså inte en och en utan några av varje sort tillsammans och sätt inte den största i mitten, utan så att det blir en asymmetrisk placering.

Amaryllisdekoration i skål med oasis

Ser du att några kanelstänger och apelsinskivor skymtar – de ger en extra julkänsla tillsammans med de klassiska julfärgerna rött, vitt och grönt. Täck med mer gröna blad och barr, om så behövs, så att ingen oasis syns. Vit brudslöja är också fint. På bilden syns tydligt att själva blommorna är ungefär dubbelt så höga som skålen, när amaryllisen slår ut blir den ännu lite högre.  Proportionerna, som gör att det känns naturligt, är viktiga. Aldrig 50/50 är min käpphäst, alltid något som dominerar. Enkelt egentligen…

Känns det hemskt att kapa ner en amaryllis, passa då på om en krukamaryllis blir för lång och rankig, kapa då ner en sådan och använd, istället för att krångla med uppbindning. Jag minns min första för så där 40 år sedan, den rasade ner från fönsterbänken… Snittamaryllis håller lika länge som i kruka.

De stora fönsterdekorationerna kan du se HÄR.