Detta är ett samarbete med Sproutly
Har man inte en trädgård eller när den är frusen och kall – som här just nu – kan man ändå odla. Det enda som behöver tillsättas är vatten och inomhus på köksbänken frodas snart goda nyttigheter! Nu har jag testat att grodda alla möjliga frön från Sproutly.se och använt i olika recept som jag delar här. Det är enkelt att fixa en fin uppläggning med lite groddar och på köpet får man massor av hälsosamma vitaminer och antioxidanter.
Tidigare hade jag bara prövat att grodda alfalfafrön och mungbönor och kände egentligen inte till så många andra alternativ. Nu har jag blivit förtjust i purjolöksgroddarna som passar till allt som man brukar ha lök till, och visst är de dekorativa, läckert ljusgröna med sina svarta frön! Andra favoriter var rädisgroddar och broccoligroddar. Mixen med mungbönor, adukibönor och röda linser smakade gott och milt. Jag hade inte alls koll på att man kan grodda så många olika frön och bönor, men nu vet jag…
Förut har jag groddat i en gammal yoghurtburk, men dessa groddburkar från Sproutly är onekligen praktiska och snygga. Bara att lägga en handduk över så att groddarna får mörker. När de börjar vara klara kan de få lite ljus så blir de lite gröna. För att grodda sköljer man fröna först under varmvattenkranen, sedan med kallt vatten flera gånger. Så ska de blötläggas i nytt vatten över natten eller längre. Bra anvisningar finns i Sproutlys groddskola på deras sida. När blötläggningstiden gått är det bara att skölja ur och ställa burken upponer i diskstället. Sedan ska fröna sköljas någon gång per dag. Jag gjorde det när jag kom ihåg helt enkelt och det började vara lite fukt i burken. När jag tyckte groddarna vuxit lagom la jag över i en annan burk och stoppade i kylen. Ja, vi åt också förstås, men det blir mycket groddar av bara några msk frön. Den tomma groddburken laddade jag igen med nya fröer, på så sätt finns det alltid färska groddar. Enklare sätt att odla finns knapppast.
Här får du några tips på användningen av groddar. Fast egentligen är de godast som de är och som tillbehör och extra krydda. Men en fin förrätt till påsk med alfalfagroddar kanske kan vara nåt!
Här har jag använt favoriten getost och kombinerat med alfalfagroddar som är ganska milda i smaken, för att inte ta bort getostens smak. Getosten har jag doppat i hallonpulver och droppat på lite hallonbalsamico. Kokta tärnade rödbetor till. Nyttigt och väldigt gott.
En osötad smoothie med groddar blir en bra vårvitaminkick. Jag mixade några dl egen äppelmust, äpple, banan, en blodapelsin, alfalfagroddar, yoghurt och och lite annat jag hade hemma. Bara att mixa ner det man tycker är gott. Vill man ha mer sött kan man tillsätta hackade dadlar eller torkade aprikoser.
En blandad sallad vinner på ett tillskott av groddar, här hade jag rädisgroddar som liknar just rädisor i smaken. På toppen en annan god, lite salt ost, halloumi, som jag grovrev och stekte i smör.
När vi gjorde bakad potatis med skagenröra behövdes lite sting och då var rädisgroddar perfekt. De är vackra de också. Ja tänk vad groddar passar in!