Årets perenn 2015 – en stjärna i trädgården!

Vilket bra val! Vit skogsaster, Aster divaricatus, är precis så bra som en årets perenn ska vara. Frisk, härdig och vacker och dessutom väldigt lättskött! Och våra fyrbenta “vänner” äter den inte. I snart 20 år har årets perenn valts, så jag har tänkt att nu måste de bästa redan vara utvalda. Men här kommer ett guldkorn!

Aster divaricatus närbild

För många år sedan lyssnade jag till Hannu Sarenström på Trädgård Norr i Umeå, då han rekommenderade just vit skogsaster. Han var så övertygande att jag skrev ner namnet och när jag flera år senare fick tag i den blev jag stormförtjust. Den trivs överallt och klarar sig i hela Sverige. Till och med torr skugga går bra, vilket mycket få växter klarar. Den blir 50 cm hög och blir frodig på bara en säsong. Här blommar den först i slutet av augusti men kan fortsätta ända in i oktober.

Perennagruppen aster divaricatus

Den blommar med ett myller av stjärnformade blommor, ja Aster betyder just stjärna. De mörka stjälkarna och den mörknande mitten gör blommorna dekorativa ochinte så bleka som helvita blommor. Som marktäckare i kanten av rabatter i eller runt buskar och träd i en lund passar den ypperligt. Har du den inte- så gör som jag gjorde – skriv upp namnet och skaffa den så fort du kan! Här hos BillaBlom finns den i sortimentet varje år.

Bild 2 från Perennagruppen