Barndomens onyttiga mellanmål – men ändå mest ekologiskt och närodlat

Tänk vad tiderna och åsikterna förändras. Numera har vi lärt oss att vitt mjöl, socker och sirap är riktigt ohälsosamt. Förr reflekterade man inte så mycket över det. Ett vanligt mellanmål för mig var en tallrik med skorpbitar och mjölk med sirap uppepå. Innehåller nästan bara de nämnda ingredienserna. Jag upplivade gamla minnen ikväll, men vill knappast upprepa det.

Skorpor och mjölk med sirap

Man har hört att det är så viktigt att barn äter en riktig frukost för att klara skolarbetet. Själv fick jag bara i mig ett glas O´boy på morgonen innan jag gick till byskolan, några hundra meter hemifrån där jag bodde i en liten by ut mot kusten i Nordingrå. Och så fanns O´boy med banansmak eller jordgubbssmak. Jordgubbsvarianten slank ner många mornar. Men skolarbetet gick som en dans och jag tror det blev folk av mig ändå. På den tiden var det kanske det enda söta man fick i sig, ja förutom sirapslimpan då. Holmbergs limpa minns jag som var en anings degig. Men att äta upp en hel påse lösgodis fanns inte på kartan, det blev på sin höjd några små kolor. Och fick man en läsk var det verklig fest. För övrigt drack man obehandlad mjölk från lagårdens kossor, åt fisk från havet, kött från en hemslaktad kalv, bär och frukt och grönsaker från natur och egen trädgård. Min mamma jobbade mycket så visst köpte hon mer färdigt än de andra kvinnorna, men tänk vad nyttigt man åt. Det allra mesta ekologiskt och närodlat. Så lite skorpor och mjölk var nog ingen fara!

2 reaktioner på ”Barndomens onyttiga mellanmål – men ändå mest ekologiskt och närodlat

  1. Just nu är jag i Spanien och det blir lite vitt bröd här, baguette med olivolja och tomater kan jag bara inte motstå. Var idag också hos min fantastiske frukt- och grönsakshandlade och köpte lite kaki, kronärsgockor och papaya från familjens egen gård utanför byn, underbart och närodlat!

Kommentarer inaktiverade.