Jättefuchsia med bär

Trädfuchsia och syrenfuchsia är några av namnen på den rätt ovanliga Fuchsia arborescens. Här odlas den som krukväxt då den inte är härdig, men det behövs ett jättestor kruka då fuchsian faktiskt blir som ett litet träd. Den här har jag odlat upp från en liten stickling jag tog på trädgårdsutbildningen våren 2010. Snabbväxare som synes! Spretet i bakgrunden är afrikas blå lilja och hör alltså inte till fuchsian!

Trädfuchsia

Nu står den på vinterförvaring i tvättstugan vid ett fönster och vattnas lite så att bladen fortsätter att leva. Tvättstugan är så sval att det inte går att torka tvätt där, men fuchsior och andra övervintrare trivs ju! Blommorna på denna fuchsia som faktiskt liknar syrenklasar skiljer sig mot de vanliga små krukväxternas blommor. HÄR kan du se några av mina andra fuchsior.

Blommande syrenfuchsia fuchsia arborescens

Fuchsiablommor är ätliga så de kan bli en fin tårtdekoration. För att plantorna ska fortsätta att blomma brukar jag ta bort allt överblommat men trädfuchsian har fått vara ifred och istället bildat små bär, vilket alla fuchsior gör. Bären är ätliga och söta men inte mycket att koka sylt av. Men visst är de dekorativa!

Fuchsiabär