Bra med riktig vinter

Inte är jag någon vinterälskare, men för trädgården behövs det riktig vinter. SLU, Statens Lantbruksuniversitet, varnade nyligen för att den varma vintern gynnar allehanda skadedjur och svampsjukdomar. Däremot tar en rejäl tjäle död på mycket elände. När jag i somras hälsade på trädgårdsvännen Susie boende på Gotland blev jag både överraskad och avundsjuk då hon berättade att det aldrig är tjäle där. Ja, hon hade inga mördarsniglar, så då är det mest fördelar. Men Facebookvänner boende söderut har visat bilder på mördarsniglar som nyligen var på gång. Undras om snöstormen till slut tagit knäcken på dem? Ja, jag menar alltså inte att snön tagit knäcken på vännernas ryggar utan att kylan tagit sniglarna…

Rktig vinter

Här har vi haft minus 22 grader som kallast de senaste dagarna och har ett luftigt snötäcke på några dm, det isolerar lika bra som sågspån. Skulle tro att tjälen också är några dm. Alldeles perfekt. På tal om tjäle – när jag skulle bjuda amerikanska släktingar på mat när de var här på besök, ville jag bjuda på något speciellt för Norrland. Det blev tjälknöl, alltså en frusen köttbit som tillagas på låg värme i ugnen över natten. Riktig slow-food som blir ungefär som rostbiff. Jag kallade den frozen in the ground-knob. Jo, dom tyckte det var “different”, även hjortronen. Jag hoppas på besök från några av släktingarna igen och har försökt locka med vinter, skoterkörning och ishotellet i Jukkasjärvi, men de bävar för kylan. Hoppas de kommer i sommar då. R kan du se när vi hälsade på dem förra hösten i Kalifornien.

2 reaktioner på ”Bra med riktig vinter

 1. Anonym

  Jo, nog är det så att det inte vintern är bara till ondo. Såsom du skriver så tar ju vintern död på en massa skräp som vi annars skulle haft, men hjälper en del växter att övervintra. Fördelen med snötäcket är ju att det isolerar…MEN det isolerar ju även för smågnagarna. Tänker främst på sorken och all dess skada som den gör, med både sjukdomar och söndergnagda växter. Isen som vart är inge vidare för växterna, men utmärkt för att minska sorkbeståndet. För övrigt verkar det bli ett riktigt sorkår….till å med medierna har ju börjat rapportera om ökad förekomst av sorkfeber….
  För någon vecka sen slog jag ner ett järnspett i backen. Det var max 5 cm tjäle på gräsmattan. På parkeringen slog jag ner samma järnspett och där var tjälen 10 cm. Detta trots att det hade vart ganska kallt ett bra tag. Fördelen med lite tjäle är ju att det går ännu fortare när snön väl smälter där i april! Underbart!!! Men än är inte vintern slut, så tjälen sticker nog ner på djupet ändå.
  Så, min slutsats är ju att det är fördelar och nackdelar med allt.

  1. Monica Söderström

   Men usch då, är det sorkfeber på gång. Inte är jag rädd för möss, men däremot för sorkfeber. Mannen med maskinerna har haft sjukan, och blev inlagd på sjukhus med morfin. Inget jag önskar mig.

Kommentarer inaktiverade.