Bra tid att plantera tulpaner.

Detta är ett betalt samarbete med reklam för Dutch Grown.

Just tulpanlökar går bra att plantera sent på hösten. Huvudsaken de går att få ner. En del andra lökar, som narcisser och smålökar, t ex krokus, scilla mm, behöver planteras tidigt under hösten för att klara vintern. Men tulpaner är ena hårdingar, som tål att frysa fast de inte rotat sig. Man kan till och med plantera på frusen backe bara man har en skottkärra sand/grus (jag använder grovlek 0-8 i mina odlingar). Häll ut en del av sanden på rabatten, kökslandet eller på gräsmattan, jämna till och lägg dit tulpanlökarna och fyll på med sand ovanpå. Till våren rotar de sig och blommar fint utan krus!

Tulpanplantering

Ett annat tips är att planera i förväg för sen sättning: Lägg ut en jordsäck, en gammal trasmatta eller liknande där du vill plantera, så hinner tjälen inte gå ner där. Så är det bara att lyfta av och plantera. Ofta lyckas man hitta lökar på rea, när kylan slagit till, då är det kul att kunna plantera och få frossa i extra många vackra tulpaner till våren!

I år har jag planterat 150 tulpanlökar från DutchGrown, bl a ´La Belle Epoque´ som verkar fantastiskt vacker med skiftande färg under utvecklingen, se bilderna ovan. Den har jag planterat så jag ska se blommorna från uterummet.

´Renown Unique´ Bild: Dutch Grown

I växthuset har jag planterat några sorter som jag vill få i blom tidigt för att göra buketter, t ex ´Renown Unique´ som är en dubbel pionblommade sort med hängande stjälkar, som bara funkar i vas förstås. Helt underbar!

Tulpan ´Blushing Apeldorn´

Jag hittade också en påse ´Blushing Apeldorn´ på ett annat ställe. Den vanliga´Apeldorn´ brukar vara tomteröd, men denna har en mildare nyans. Men den borde vara lika bra ändå, och även den återkomma år från år.