Bruna pinnar kan bli nya buskar

I helgen var vi i sommarstugan. Nu börjar det bli härligt därute, trots att det är lite snö kvar på grund av norrläget. Jag hann inte vara mycket i trädgården, då vi fortfarande håller på med renovering inomhus. Men lite busksticklingar skyndade jag mig att klippa. De ska egentligen tas innan de börjar växa, men den del sorter är väldigt lättrotade, så det ska nog gå.

busksticklingar

Jag förpackade 15-20 cms sticklingar i buntar med gummiband och frystejp med buskens namn. Inrullade i fuktat tidningspapper i plastkasse förvarar jag dem nu i kylen tills det blir lite varmare. Så behöver du fler buskar eller rent av en hel häck – varför inte prova själv. Börja med att klippa sticklingar av en buske du gillar och lägg i kylen. Hur du gör i fortsättningen kommer här när det börjar vara dags. HÄR kan du läsa om hur jag satte busksticklingar i somras, men allra enklast är att sätta dem nu på våren.

4 reaktioner på ”Bruna pinnar kan bli nya buskar

 1. Anonym

  Javisst är det ett bra sätt att föröka buskar på. Har man bara lite tålamod så kan man få en ganska billig trädgård på det där viset. Mvh

 2. Emelie Rosberg

  Hej! Praktiskt! Jag visste inte man kunde göra så. Går detta även att göra av andra större buskar, t.ex. Liguster eller Smålandstok? Hälsar Emelie

  1. Monica Söderström

   De flesta buskar och träd förökas på detta sätt för att bli exakt samma sort. Om man frösår kan det bli genetiska variationer. En del sorter är dock svårrotade, syren t ex, men ölandstok- jag antar att du menar den- och liguster går bra – och det kostar ju inget att försöka. Jag ska göra en lista med fler lämpliga buskar att föröka. Kommer som inlägg när jag har tid. Hälsn Monica

Kommentarer inaktiverade.