Dag 3 i New York: maffig utsikt och berömda byggnader

Sista dan i New York City spenderade vi mest i Mid Town där det inte är alltför långt att gå mellan sevärdheterna. Vi inriktade oss på tjusig arkitektur och utsikten över stan.

Chrysler Building i New York

Min favorit var nog Chrysler Building. Den var tänkt som en skrytbyggnad (vilken skyskrapa är inte det?!) när den byggdes 1930. Chrysler ville övertrumfa sina större rivaler inom bilbranschen, General Motors och Ford. Så skyskrapan byggdes 77 våningar hög. Jag hade sett framemot att få se lobbyn i Art deco-stil men det var stängt helger. Den silverskimrande taket och spiran av rostfritt stål däremot fick vi beskåda från gatan. Kolla in örnhuvudena vid hörnen som är lika kylarprydnaderna på den då nya Chrysler-bilen.

Örnarna på Chrysler Building

På väg till Top of the Rock kan man gå svängen förbi St. Patrick´s Cathedral, den sägs ha mer än 5000 besökare på söndagarna.

Porten till St Patrick´s Cathedral, New York

En magnifik interiör och fantastiska fönstermålningar. Längst upp ovanför porten sitter det kända rosettfönstret, som jag glömde fota inifrån, men alla fönster var vackra.

Vackra fönstermålningar i St Patrick´s Cathedral i New York

När jag smet in var det gudstjänst med vacker körsång, faktiskt sjöng de just Locus iste, en vacker sång jag dirigerat under min tid som kyrkomusiker. Många körer har jag hört under mina år, det här var inte den bästa, men stämningsfullt ändå. Och tänk om man fått prova orgeln med 7 000 pipor!

Mässa i St Patrick´s Cathedral, New York

Jag passade också på att tända ljus och tänka på mina barn och barnbarn på andra sidan jorden.

Ljuständning i St Patrick´s Cathedral, New York

Vill man se ut över Manhattans skyskapor finns det flera möjligheter. Vi valde Top of the Rock, just för att även få se Empire State Building. Det tyckte jag var ett bra val, istället för att åka upp i den senare. Vill man åka upp i någon av skyskraporna för att se solnedgången och alla ljusen som tänds bör man vara väldigt tidig, eller boka i förväg, annars blir det ett dyrt kapitel om man ska betala för en VIP-biljett för att få gå före kön.

Empire State Building sett från Top of the Rock i New York. Längst bort till höger är några små öar. Det som ser ut som ett litet torn på den ena ön är Frihetsgudinnnan.

Empire State Building byggdes ännu högre än Chrysler Building och kröntes med en mast för att bräcka densamma! Så här höga skyskrapor skuggar förstås oerhört så man började bygga dem trappstegsvis, som våningstårta typ, så kommer ljuset ner lite mer. Det syns tydligt på Empire State Building. Ett anslag vid Brooklyn Botanical Garden uppmanade till protest mot en planerad skyskrapa som skulle komma att skugga en del av parken så mycket att växterna där inte skulle klara sig. I bilden ovan kan du också se One World Trade Center med en spira långt ner mot hamnen, till höger om Empire State Building. Det byggdes efter 11:e september-attacken.

New york med Central Park, Metropolitan Museum of Art och Trump Tower

Uppe på Top of the Rock kan man gå runt och se ut över stan åt alla håll. Precis till höger om Central Park ser du Metropolitan Museum of Art, och den svarta, relativt låga skyskrapan mer mot höger är Trump Tower som vi tänkt att besöka, men vi skippade Trump. Jag hade också velat få stanna uppe för att se solnedgången över Empire State Building och när alla ljusen tänds i stan.

Grand Central Terminal New York

Men vi knatade istället tillbaka till ståtliga Grand Central, för vi skulle vidare under kvällen. Också här en vacker arkitektur, speciellt centralhallens blågröna stjärnbeströdda tak, hallen liknar mer en kyrka. Härifrån tog vi tåget till där vi skulle hyra bil dan efter.

Grand Central Terminal, New York

I nästa inlägg om New York ger jag en del bra budgettips. New York är inte billigt, men det finns både gratis sevärdheter och många sätt att hålla ner priset och ändå få se massor. Sedan kommer jag att berätta om Niagara Falls, häftigare än jag hade trott.

Men innan dess – jultipsen fortsätter fram till jul!

2 reaktioner på ”Dag 3 i New York: maffig utsikt och berömda byggnader

Kommentarer inaktiverade.