Eftersökta persikoträd ‘Riga’ finns nu hos BillaBlom i Salsåker!

Ett begränsat antal av jättefina persikoträd har vi fått hem! Välväxta med många grenar och små blomknoppar som börjar visa lite rosa. I flera år har folk från hela Sverige hört av sig om persikoträd. Det har varit stor brist, så nu är det roligt att vi kan erbjuda dem igen. Priset är 1 495 kr. Tyvärr skickar vi inte, men kanske du gör en tur och passar på att se Höga Kusten! Ring 0736-372212 om du vill reservera ett träd.

Enkelt att odla persikor i norr! Sorten ´Riga´ ger en stor skörd.

Sorten ‘Riga’ är tidig och härdig, så även den som inte har växthus kan odla persikor i Norrland. Själv har jag haft ‘Riga’ i mitt växthus (zon 4-5) i 5-6 år och får varje år flera hundra supergoda persikor. Jag köpte det för att vara ´Frost´ men upptäckte att det var ´Riga´ jag fått eftersom fruktköttet är ljust och mognaden tidigare. Minst lika bra som ´Frost´ och bra att den är tidig här i norr. Bägge blommar lika underbart vackert och doftar faktiskt litegrann.

Rosa romantiska persikoblommor

Just nu blommar mitt persikoträd helt makalöst vackert inne i växthuset. Oräkneliga blommor. Så nu kör jag värmefläkt på nätterna så att temperaturen inte går under +5. Dessutom går jag med penseln på dagarna och leker humla. Utan pollinering blir det ingen frukt. Det gäller även utomhus, för humlor och bin har knappast vaknat när persikan blommar. På videon ser du hur det blommar i år.

Om du vill odla utomhus, så plantera vid en varm västervägg och planera för att kunna fästa upp fiberduk som skydd mot vårfrost. Själva vinterkylan är det inga problem med. Det är blommorna som inte tål frost, och eftersom persika blommar så tidigt brukar det behövas skydd. Min dotter i Örnsköldsvik, zon 5, har odlat persikan ’Frost’ i många år, utan problem med vinterkylan. Den mognar senare än ’Riga’. Dock är hennes växthus nog så litet och i början vågade jag inte beskära, innan jag visste bättre. HÄR kan du se det i ett tidigare inlägg. I tidskriften Natur och Trädgård bl a har det också varit en artikel om trädet. I grannbyn Billsta trivs också ett persikoträd invid en lagårdsväggen.

Många kilo persikor blir det!

Persikoträd är otroligt produktiva redan i ung ålder. De här fina träden kan du räkna med att de ger frukt redan nästa år. I år egentligen också men plocka bort de flesta kartarna så trädet får ork att rota sig och växa till. Och blomningen är helt underbar! Vill du läsa mer om persika ha jag många tidigare inlägg. Sök bara på persika el persiko med förstoringsglaset uppe till höger (syns på mobilen).

Blommande persikoträd i växthus

Viktigt att tänka på är att persika ska beskäras efter skörd men helst inte senare än mitten av augusti om du bor i norr. I växthus blir den annars för stor och förvuxen. Jag har beskurit mitt träd hårt och det har mått fint. Persika blommar bara på de skott som vuxit ut ifjol, så även därför behövs det beskärning. Det kommer alltså inte nya blommor på grenarna där det satt persikor ifjol, utan på sidoskott och längre ut på grenen. Ta gärna hjälp av någon kunnig första gången. Bor du väldigt kallt och planterar utomhus, är det säkrast att inte beskära så mycket. Det gäller alla vedartade växter som är tveksamt härdiga.

Persikomarmelad kan du koka när du får lika många persikor som jag. Och frysa in till kakor. Och äta…