Odla sallat – bästa sorten och enkla odlingsråd.

Min favoritsallat som jag bara måste så varje år heter ‘Frillice’. Ingen annan sallat vill vi ha och ingen annan sort duger. Denna sallat har allt – är krispig och saftig som isbergssallad men bildar inga huvuden, utan man skördar blad för blad utifrån och plantan växer vidare ända till hösten. Med vattning och gödsling förstås, så den har kraft att växa.

Plockisbergsallat ’Frillice’ krispig och god

Att så sallat är enkelt men något som inte funkar är att så utomhus sommartid när jorden är riktigt varm. Då gror inte sallat, så starta upp tidigt på säsongen, innan jorden blivit över 18 grader. För att få tidigare skörd brukar jag kallså i en låda i växthuset medan det fortfarande är minusgrader. När värmen kommer gror det snällt och i början av juni när frosten är över skolar jag ut plantorna i trädgårdslandet. När de växt på sig kan vi plocka fina blad hela sommarn och in i hösten. 4-5 plantor räcker långt om man inte börjar skatta dem förrän de blivit rätt stora. I år har jag sått fler för att kunna börja skörda några tidiga plantor och ändå ha kvar.

Sådd i växthus av svartkål och godaste sallaten

Dessa sålådor fick stå i kallväxthuset och grodde när temperaturen steg. Om en knapp månad när ev nattfrost är över kan jag sätta ut plantorna på friland. Jag behöver inte skola dem i separata krukor nu, utan de kan växa på sig i lådorna och så delar jag bara isär när det är dags att sätta ut dem. Sådan odling passar mig – tar minimalt med tid!