Glöm inte fillers för fina sommarbuketter! Bra tips och länkar!

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Impecta

När man sår sommarblommor för att ha till snitt ska man minnas att det behövs fillers, utfyllnad eller mellanstick som vi kallade det på floristutbildningen. De fyller ut så buketterna blir större, men viktigast är kontrasten mot de större, flotta blommorna som får vara solister; astrar, zinnia, lejongap, dahlior, rosor osv.

Dahliabukett med tandpetarsilja och jungfruhirs

Bladväxter, gräs och småblommigt, transparent och luftigt, gör att solisterna får glänsa ännu mer. Fortfarande hinner du så några av mina favoriter och frö finns hos Impecta. Du som bor i norr liksom mig kan så i lådor i växthuset eller inomhus och ni i söder kan så direkt på friland, när jorden reder sig. Vintern har bitit sig fast i år, även delvis söderut vet jag, så man får inrätta sig efter väderleken.

Jungfruhirs – en perfekt filler i buketter!

Jungfruhirs ´Fontaine´ är oundgänglig hos mig. Kallas ibland fontängräs, ja, som en fontän med små frön på tunna trådar och vackra hängande en aning vridna blad. Den är lättodlad och kan klara vintern, det har den dock inte gjort här. Håller länge i vasen och står fin länge på hösten.

Dahliabukett med knoppig klematis ´Summer Snow´ och outslagen tandpetarsilja

Tandpetarsilja ´Green Mist´ är som en vit spetsduk. Växer kraftigt och ger många stjälkar att fylla ut med. Otroligt snygg även om man plockar medan blomställningarna är ljusgröna. Lång hållbarhet här också och tål någon minusgrad. Och som du ser på bilden är klematis också användbar. Knoppig håller väldigt länge i vasen.

I år provar jag också Blomsterkörvel ´White Lace´ som blir liksom små buskar med mängder av skira spetslika blommor. Mycket söt! Den tar tid på sig att gro, mina frön har just vaknat till liv.

Musselsyska har jag länge tänkt odla, och nu blir det av! Kallas också Irlands klockor. Härlig limegrön färg och exotisk touch! Den ska hålla i 2 veckor och ge många stjälkar till snitt. Hos mig grodde den på några dagar utan att jag satt den i kylskåp enligt odlingsråden.

Dahliabukett i höstfärger med svartkål ´Nero Di Toscana´

Svartkål ´Nero di Toscana´ odlar jag både för att äta och för bukett. De blågröna buckliga bladen blir häftiga i en blandad dahliabukett i hösttoner. Håller väldigt länge i vas. Svartkålen klarar mycket frost, så för att ha egna färska grönsaker kan man låta den stå ute åtminstone till jul. De mörkröda hängena är Amaranthus ´Oeschberg´, lätt att driva upp och växer fort som liksom den gröna i bilden nedan.

Bordsdekoration med dahlior i vitt. De ljusgröna svansen Amaranthus ´Viridis´ är också en bra filler och väldigt dekorativ i rabatten!

Sedan kan man hitta mycket fillers bland trädgårdens buskar. Till exempel smällspirea använder jag ofta, och hallon- eller björnbärskvistar blir vackert i bukett, speciellt med små kart på. Till sonens bröllop 2017 behövde jag massor grönt så då plockade jag hallonkvistar. Passar såväl till fest som vardag! Se mitten nertill på bilden nedan. Och några smala blad från jungfruhirsen kom med.

Blommor till bröllopsbordet

Och nu får du en superbra länk till en blomsterfarm, Floret i Skagit Valley, nordvästra USA. Erin Benzakein både bloggar där och skickar ut användbara nyhetsbrev om att odla och använda snittblommor och ibland någon gratis liten webbkurs. Lagom ofta dessutom. Jag tycker att du ska skriva upp dig för nyhetsbrevet HÄR längst upp till vänster på den sidan. Är engelskan svår finns ju Google Translate. Och läs HÄR hennes blogginlägg om fillers. Hon nämner bl a musselsyskan! Och många andra bra sorter varav de flesta går att odla även här.

Nu har du många idéer för sommarbuketterna. Lycka till!