Egen äppelmust till söndagsfikat!

10 liter härlig äppelmust har vi nu i frysen. För oss två personer tog det bara 1 1/2 timme att pressa med vår nya maskin. Hörde på radion att folk mår dåligt över att de inte hinner ta vara på alla äpplen. Vi behöver i alla fall aldrig mer känna så, för nu har vi en så fantastisk supermaskin. Inte en gammeldags i trä som man står och vrider med handkraft. På trädgårdsutbildningen i Nordvik använde vi en sån. Det blev fin must men vad mycket jobb att stå och veva på. Dessutom måste äpplena först köras i en kvarn. Nu undrar du säkert över vår supermaskin.

Egen ekologisk äppelmust
Egen ekologisk äppelmust

Det är en så kallad juicemaskin, Philips Avanche Collection Juicer XXL Tube. Denna apparat har så stort inmatningsrör att de flesta äpplen går att stoppa ner hela. Musten är inte så klar, men lika god ändå, annars kan man låta äppelmusten står ett tag så flyter fruktköttet upp så att det går att skumma av. Vi fick inte hem maskinen förrän många äpplen redan blivit förstörda men nästa höst ska inget få förfaras. Nästan det bästa med maskinen är att den går så otroligt lätt att rengöra. Inte så mycket slabb som min gamla råsaftcentrifug. Denna Philips är inte billig, men värd varenda krona. Jag har inte fått betalt för dessa ovationer utan vill bara tipsa dig om det bästa och hoppas att du här på bloggen ska hitta mycket användbar information.

Nyttiga norrländska ekologiska vitaminer får vi och tänk vad gott! Den mesta musten vi gjorde står nu i frysen att tas fram under kulna vinterdagar. Till advent kanske det skulle gå att göra äppleglögg. Något att se fram emot!