Vilka fina höstlökar på rean!

En så här varm höst lockar till att frossa i höstlökar, så jag köpte en kasse full med önskesorter, fast jag inte skulle ha mer. Men när det är nästan gratis går det inte att stå emot. För att få fart på rotningen fick lökarna ligga i ljummet vatten över natten. Tulpaner går att plantera nästan hur sent som helst, men hoppas att också de andra sorterna hinner rota sig innan kylan går ner i jorden. Riktigt små lökar som snödroppe kan ha torkat ut så sådana köper jag inte sent. Klicka HÄR så kan du läsa om fler sätt att använda realökarna. Och HÄR.

Blötläggning av höstlökar

Den gula kejsarkronan, Fritillaria imperialis ´Lutea´, såg jag förra våren i Keukenhof, Holland och blev sugen på några nya plantor. I många år hade jag en lök som växte upp, men aldrig blommade, så den kastade jag bort. Nu när vet jag att kejsarkronan behöver mycket gödsel, hoppas jag på bättre tur.

Allium christophii stäpplök

En riktig favorit är den lila stäpplöken, Allium christofii, mycket lägre än den vanliga höga alliumen, men med desto större blombollar – 20 cm! Väldigt snygg med sina stjärnlika delblommor och härdig i väldränerad jord. I många år klarade den sig här i Överbilla, men så var rabatten också fylld med grov sand. Den här stäpplöken är planterad i besöksträdgården i Nordingrå. Någon gång borde vi ha visning även på våren, för alla fina primulor och lökväxter, men tyvärr är vi där så lite den tiden. Då är det full rusch hos BillaBlom med växtförsäljningen.

2 reaktioner på ”Vilka fina höstlökar på rean!

  1. Margareta Johansson

    Jag har också en kejsarkrona som inte blommar trots bra med gödsel. Jag har grävt upp den, trodde jag, men det kommer upp med gröna stänglar varje år.

    1. Monica Söderström

      Den verkar svår, men jag får undersöka vidare. Det SKA gå att få den i blomning! Får googla och fråga runt!

Kommentarer inaktiverade.