En riktigt maffig julkrans med olika material

På senaste kranskursen valde en deltagare att göra en riktigt stor krans. Vill man göra en sån är det en halmstomme som kallas Boj eller Dano man väljer. Mycket material går förstås åt, men jag hade laddat upp med extra från trädgården. Här nedan kommer tips på vad du kan använda. Huvudmaterialet var nobilisgran, en typ av ädelgran som inte tappar barren även om den hängs inomhus. Visst blev den härligt levande med så många olika inslag! Storleken framgår inte av bilden, men bara halmstommen är 55 cm, alltså dubbel så bred som en vanlig krans. Och med bindematerialet kan man få den ännu större. För den som har plats…

Mixad julkrans i grönt och vitt, en aning vild och rufsig

Två tomtar behövdes till en så stor krans och den silvriga builliontråden får det att glittra lite grann.

Material både från trädgården och inköpt blir en maffig krans

I trädgården hade jag klippt kvistar från både tuja och sockertoppsgran. Klipper man snällt är det ingen fara – alltså man ska klippa vid en förgrening och inte lämna stumpar kvar. På så sätt kan växten faktiskt bli tätare nästa år. Lingonris kan man plocka i skogen, där man får, annars är buxbom likadant, men den luktar lite innan den torkat. Att tänka på om man ska ha kransen inomhus.

Fr v övre raden Nobilisgran, silkefur, eucalyptus, fr v nedre raden tuja fram- o baksida , sockertoppsgran, buxbom.

De olika formerna på det gröna kan göra att det ser rörigt ut, men då är de runda eucalyptusbladen bra. Runda former lugnar alltid ner. Jag ska också sätta mig ner och göra en egen krans, annat får vänta. I juletid ska man få göra det som känns kul, och då blir det för mig att pyssla och dekorera. Och göra julgodis förstås. Du missar väl inte tävlingen om nya julgodisboken. Se under fliken Tävling!