Snart dags för tomtegröt, som barnen brukade kalla den. Utom en av pojkarna som sa trädgröt, ingen aning var han fick det ifrån. Han är nu vuxen med egna barn som också gillar risgrynsgröt. Den gröten är inget man hinner koka på morgonen före jobbet, och allra minst på julafton, men med planering tar det inte mycket tid. Med snabbt menar jag att jag inte behöver lägga ner mycket tid för att röra och passa så det inte bränner fast. Alltså börjar jag kvällen före med att koka risgrynen i 5-10 minuter i vatten med en rejäl smörklick som gör att det inte bränner fast så lätt. Därefter tillsätter jag mjölken, kokar upp, rör om och stänger av spisen. Där får grytan med lock på, stå tills morgonen, då riset svällt. Så behövs bara ett uppkok före frukosten. Är gröten för tjock är det bara att först röra ner mera mjölk. Det brukar finnas recept på risgrynsförpackningen. Detta recept använder jag: 2 msk smör, 8 dl vatten, 4 dl ris, 1 tsk salt, 12-14 dl mjölk.
Vår julaftonsfrukost bestod förr av ett jättekakfat på säng. Alla sorter som huset kunde uppbringa, enligt tradition från mannen med maskinernas hem. Numera blir det en skinkmacka med bara några kakor och i år ska det också bli risgrynsgrönt enligt önskemål.
Här har vi slutat med gröten men skinkmackan på julaftons morgon är fortfarande ett måste.
En riktigt god Jul!
Birgitta