Julpyssel 14: Ruts chokladkarameller

Idel glutenfria kakor och godis blev dagens resultat, förutom en del städning. Receptet till chokladkaramellerna har jag fått från svärdottern. Knastrigt sockriga och oemotståndligt goda! Pollygömmor som jag har bakat tidigare – se recept HÄR – lyckades även som glutenfri variant, med glutenfri finmix och lite Fiberhusk. Mandelmusslor blev bra efter ett recept på webben, men skrädmjölsdrömmarna blev inte så fina utan vetemjöl. Platta men samma goda smak. HÄR finns receptet på originaldrömmarna. I min gamla kokbok hittade jag flera glutenfri-recept som jag ska försöka hinna med: drömrulltårta och wienerkyssar åtminstone. Och så måste vi ha bondkakor, säger mannen med maskinerna. HÄR finns det bästa receptet på dem.

Ruts chokladkarameller

Ruts chokladkarameller

3 glas strösocker
1 glas grädde
50 g smör
2 rågade msk kakao
1 msk sirap
2 tsk vaniljsocker

Allt kokas under omrörning tills smeten är 120 grader. Har du inte termometer så gör kulprovet: Häll några droppar smet i ett glas med kallt vatten. Går det att rulla smeten till en fast kula är den klar. Häll upp i form med bakplåtspapper och skär eller bryt i bitar när smeten karamellerna kallnat.

(1 glas= 2 dl)

2 reaktioner på ”Julpyssel 14: Ruts chokladkarameller

Kommentarer inaktiverade.