Enklare sätt att göra lingonpäron

Med massor av päron från vårt fina´Suvernirs´-träd testar jag olika recept. Lingonpäron blev både gott och fick en läcker rosa färg med bara naturliga ingredienser. Det brukar stå i recept att man ska skala päronen och skrapa skaften. Nej, det tar onödigt lång tid, så jag bara klyver dem i fyra delar, då går det i ett nafs att skära bort skaftet, flugan och det minimala kärnhuset. Skalet kan var kvar, likaväl som när vi äter päronen. De är söta och saftiga, ganska milda i smaken – barnens favorit.  Minsta barnbarnet kom igår och smaskade fort i sig ett päron.

Lingonpäron (1)

Lingonpäron

1 kg päron i klyftor, halvmogna blir bäst
7,5 dl lingon
3 dl vatten
2 dl socker
1 tsk malen kanel

Koka lingonpäron

Koka långsamt i en gryta med lock och rör bara lite så päronen inte mosas. Mängden vatten kan behöva anpassas utifrån lingonen. De jag använde var blöta och övermogna så det behövdes inte så mycket vatten. Koka tills päronen är ganska mjuka. Häll upp i durkslag och ta tillvara lingonsaften. Plocka ur klyftorna och lägg dem i konservburkar med gummiring eller i vanliga syltburkar. Lingonen kastade jag, men de skulle gå att använda i brödbak. Sila lingonsaften i en tätare sil och häll över klyftorna så att det täcker. Med konserveringsmedel, ex Atamon, i lingonsaften håller sig konserven bra. Annars kan man konservera som i gamla tider. Det görs enkelt genom att burkarna med locket på ställs i en stor gryta med varmt vatten som får koka ett tag. Då pyser lite luft ut och när konserven kallnar blir det vakuum och lufttätt.

Lingonpäron (2)

Päronen blir en lyxig efterrätt i vinter när vi kurar inne och väntar på en ny växtsäsong med blommande fruktträd och så småningom en ny skörd.

2 reaktioner på ”Enklare sätt att göra lingonpäron

Kommentarer inaktiverade.