Husmoderstips: Sylt utan konserveringsmedel

Lingonsylten är just färdigkokad, sent om sider. Allt har blivit försenat då vi unnande oss en 3-veckors semester i USA. Men snart är allt skördat och klart. För att få hållbar sylt utan konserveringsmedel steriliserar jag alla burkar i ugnen på 100 grader. Locken och gummiringarna kokar jag i vatten en kastrull på spisen, så är allt superrent. Noggrann hygien är det som gäller. Till exempel ska du inte lägga ifrån dig syltsleven på diskbänken utan på en ren tallrik och när det är dags att äta sylten ska du inte breda ut sylten med samma sked som du tar ur syltburken. Då kan sådant som ger mögel följa med skeden tillbaka till burken. Och förvara förstås öppnad burk i kylen. Köpesylt måtte innehålla mängder av konserverings-medel, då den går att ha i rumstemperatur och aldrig möglar. Mer socker än bär är det och det konserverar också förstås.

Koka sylt (2)

Just lingonsylt är hållbar då lingonen innehåller naturligt konserveringsmedel, så den sylten brukar gå att förvara i rumstemperatur. Däremot sådant som hallon- och jordgubbssylt klarar sig inte i värmen. Ett bra tips är också att fylla på den sylten nykokad medan burkarna är heta och sätta på locken direkt. Då blir det vakuum när sylten svalnar och den håller sig bra.

Koka sylt (1)

 

2 reaktioner på ”Husmoderstips: Sylt utan konserveringsmedel

Kommentarer inaktiverade.