Den som inte tycker sig ha tid att göra saft ska göra aroniasaft. Det tar i alla fall väldigt lite tid. Och du får massor av nyttigheter på köpet. Fördelarna med aronia är många:
- Busken är tålig, härdig och lättodlad och behöver mycket lite beskärning
- Bären innehåller massor av antioxidanter, de uppges ha två till tre gånger så mycket som blåbär
- Busken ger stor skörd av stora snabbplockade bär i knippen
- Busken blommar i vitt och får en fin höstfärg
- Bären ger en god sylt och saft (med rätt recept) med fin färg, trots sin lite fadda sura smak som färska
- Busken är billig att köpa, om du skaffar barrotad häckplant (små buskar med rötterna utan jord) blir det riktigt billigt, mindre än 100 kr för 3 buskar som räcker till en längdmeter häck. (Det priset gäller hos BillaBlom vid tidig beställning). Sorten ´Viking´ väljer du om du vill ha bara någon enstaka buske. Den ger extra stora bär och finns krukad.
Här kommer ett recept på aroniasaft som jag fått av Cathrin från Bredbyn. Hon har i sin tur fått det av en tant som nu är död, så receptet är uppkallat efter tanten.
Ruts aroniasaft
2 l aroniabär, krossade
2 l kokande vatten hälles över
2 kg socker
Bären ska ha frusit på busken, alternativt legat ifrysen, för att inte vara så sura.
Låt saften stå svalt i 1 dygn, sila och rör i socker. Saften är god med väldigt lite socker också. Tillsätt konserveringsmedel, ex Atamon, om du inte fryser saften. God som måltidsdryck.
Du kan också testa mitt recept från ifjol, med citronsyra och citroner. Lite annan smak men lika gott. HÄR finns det receptet.
Sylt av bären blir gott tillsammans med jordgubbar.
Det høres godt ut! Flott farge på saften 🙂
Ja har just druckit ett glas. Vad frisk man ska bli;)